האם המשא ומתן על הסדר מדיני בלבנון תקוע?

המשא ומתן על הסדר מדיני בין ישראל ללבנון והפסקת אש ידחה עד לאחר הבחירות בארה"ב. לבנון טוענת כי המשא ומתן תקוע ואילו בישראל ובארה"ב אומרים כי הושגה התקדמות בשיחות של השליחים האמריקנים לקראת גיבוש טיוטה סופית של ההסכם.

גורמים לבנונים אומרים כי המשא ומתן העקיף בין ישראל לחזבאללה ולבנון על הסדר מדיני והפסקת אש תקוע וכי ראש הממשלה נתניהו מערים קשיים על המשא ומתן ומנסה להכניס שינויים בהחלטה 1701 של האו"ם, לדבריהם הוא נותן פרשנות שונה להחלטה מהפרשנות הלבנונית.

על פי דיווח בעיתון "א-שרק אלאווסט" ב-2 בנובמבר במהלך פגישתו של נתניהו שלשום עם השליחים האמריקנים עמוס הוכשטיין וברט מקגורק הוא התעקש על המשך הטיסות של חיל האוויר הישראלי בשמי לבנון ללא הגבלה ועל כך שלצה"ל תהיה הזכות להיכנס לעומק השטח הלבנוני כדי לרדוף אחרי כל מי שמסכן את ביטחון ישראל.

כמו כן הוא דרש להגביר את הפיקוח הבינלאומי על שדה התעופה בביירות ומעברי הגבול בין סוריה ללבנון כדי למנוע הברחת משלוחי נשק מאיראן עבור חזבאללה.

הגורמים הלבנוניים אמרו לעיתון כי ראש הממשלה נתניהו מנסה לסחוט את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ומנסה להחזיק בקלף של דרום לבנון כקלף מיקוח כדי להשתמש בו אחרי שיוודעו תוצאות הבחירות לנשיאות בארצות הברית כדי לשפר את תנאיו במקרה של הסכמה על הפסקת אש.

לדברי העיתון, לבנון איננה מתנגדת לכך שיצורפו נציגים של ארה"ב, צרפת ומדינה ערבית שיוסכם עליה לועדה המשולשת שמורכבת מנציגי יוניפ"יל, צבא לבנון וצה"ל שמפקחת על יישום החלטה 1701 כדי לוודא שלא יהיו הפרות ושאזור דרום הליטאני יהיה מפורז מנשק בלתי חוקי ולא תהייה בו נוכחות מזויינת של חזבאללה.

לטענת המקורות הלבנוניים, לבנון איננה מתנגדת להרחבת ההשתפות בכוח יוניפ"יל של יחידות צבא ממדינות אירופה וממדינות ערב שיוסכם עליהן כדי לחזק את  תמיכתן בצבא לבנון בשליטתו על כל השטח שמדרום לליטאני, במקום להכניס כוח רב לאומי במקום כוח יוניפי"ל, מכיוון שהדבר מחייב את הסכמת מועצת הביטחון.

הגורמים הלבנוניים אמרו לעיתון כי לבנון רוצה נסיגה ישראלית מאוזנת תחת פיקוח של כוח יוניפ"יל וכי ההצעות של נתניהו להכניס תיקונים בהחלטה 1701 נועדו להמשיך בהרס ולגרש את התושבים בתירוץ של מלחמה נגד חזבאללה.

יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, שמייצג את חזבאללה במשא ומתן העקיף עם ישראל, אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי ראש הממשלה נתניהו דחה את מפת הדרכים הלבנונית שעליה סוכם עם השליח עמוס הוכשטיין וכי הפעילות המדינית  לפתרון המשבר נדחתה עד לאחר הבחירות בארה"ב ביום שלישי הבא.

"הכל תלוי כעת במה שיקרה בשטח, ואני חושש שלבנון  תהפוך לרצועת עזה מספר שתיים", אמר נביה ברי.

גורמים מדיניים ישראלים ואמריקנים דוחים את דברייו של נביה ברי,הגורמים הישראלים אומרים כי במהלך ביקור השליחים האמריקנים בישראל הצטמצמו הפערים במשא ומתן וכי ישראל ממתינה עכשיו לקבלת טיוטה הסופית של ההסכם מארה"ב.

בכיר אמריקני אמר כי פגישותיהם של המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין ויועצו של הנשיא האמריקני ברט מקגורק, בישראל היו "טובות מאוד ומשמעותיות".

נראה כי סלע המחלוקת העיקרי בין ישראל ללבנון הינו נושא אכיפת ההסכם שיושג, ישראל מתעקשת כי צה"ל יאכוף את ההסכם ויטפל בהפרות באמצעות כוח צבאי ואילו לבנון מתנגדת.

בטיוטת ההסכם שנחשפה השבוע ב"וול סטריט ג'ורנל", נכלל סעיף שיאפשר לישראל לתקוף בלבנון במהלך תקופת ביניים של 60 יום, בתגובה ל"איומים קרובים".

ישראל, כך נכתב, תאכוף את ההסכם והחלטות האו"ם הקשורות לכך, כולל החלטת מועצת הביטחון 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה.

בנוסף, ישראל תצטרך להסיג את כוחותיה מלבנון לאחר שבוע, שלאחריו צבא לבנון יתפרס בדרום המדינה כדי לסייע בפירוק התשתיות הצבאיות הקשורות לחיזבאללה.

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אמר שלשום כי "התקדמנו לקראת יישום החלטה 1701, שתהווה את הבסיס להסכם מדיני בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. חשוב לוודא את שקיפות שני הצדדים".

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי