בחלוף שנה מפרוץ המלחמה, בעקבות הטבח האכזרי שעשה חמאס ב-7 באוקטובר בישובי עוטף עזה, ישראל מפשילה את שרווליה ויוצאת לטפל בסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם הנקראת אונר"א.
על פי גורמי ביטחון בישראל, ארגון חמאס חדר עמוק לסוכנות אונר"א וחלק מעובדיה הפלסטינים היו מעורבים בטבח ה-7 באוקטובר.
עובדים רבים אחרים הם פעילי טרור בארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי.
ישראל העבירה כבר לפני כמה חודשים לאו"ם רשימה מדוייקת של 100 שמות של פעילי הזרוע הצבאית של חמאס העובדים באונר"א, אף הסוכנות לא עשתה שום מהלך כדי לטפל בנושא.
גם פעולות טרור רבות אחרות התבצעו מתוך מתקני אונר"א ברצועת עזה כמו חפירת מנהרות, אגירת נשק ותחמושת,אגירת רקטות, מתן מסתור למבוקשים ועוד,אולם, אונר"א הגנה על המחבלים ומעולם לא הודיעה לישראל על השימוש הפסול שנעשה במתקניה על ידי חמאס בעוד היא מחוייבת לשמור על נייטרליות.
למרות שדו"ח פנימי באונר"א דרש ממנה לנקוט בצעדים בעקבות התלונות של ישראל, היא לא פיטרה עובדים שהם גורמי חמאס וג'יהאד אסלאמי, ולא שינתה את ספרי הלימוד המסיתים נגד ישראל שנלמדים בבתי הספר שלה למרות שהתחייבה לעשות כן בפני ישראל ובפני המדינות התורמות.
במילים אחרות, אונר"א לא הותירה ברירה לישראל אלא לפעול נגדה, כך אומרים גורמים מדיניים בכירים בירושלים.
בשבוע שעבר אישרה הכנסת חוק שלפיו פעילות אונר"א בארץ תופסק ושר החוץ ישראל כ"ץ הורה אתמול על ביטול ההסכם משנת 1967 בין ישראל לבין אונר"א, הסכם זה היווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין הצדדים.
ישראל נקטה בצעד הזה למרות ההערכות כי הפלסטינים יחדשו את המהלכים נגדה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג וייזמו מהלכים אנטי ישראלים בעצרת הכללית של האו"ם.
השר כ"ץ אמר אתמול כי "אונר"א היא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון, לאו״ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר״א ואודות שימוש במתקני אונר״א למטרות טרור, ודבר לא נעשה בעניין."
הוא הוסיף: "אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר״א. כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר״א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינלאומי ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל״.
התגובות למהלכים הישראלים לא איחרו לבוא, גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי ישראל עושה סיכול ממוקד לאונר"א, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש וראש אונר"א פיליפ לזריני גינו את צעדי ישראל נגד אונר"א.
ממשל ביידן בוחן כעת את החקיקה הישראלית נגד אונר"א ואת הצעדים שהוא מתכוון לנקוט.
גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המהלך הישראל נגד אונר"א לא יאכף מייד אלא יקח כשלושה חודשים, במהלך התקופה הזו תרחיב ישראל את הפעילות מול ארגונים בינלאומיים אחרים שאינם נגועים בטרור ותתבצע היערכות להפסקת הקשר עם אונר"א ולביסוס האלטרנטיבות לארגון הזה, הכל בהתאם לדין הבינלאומי.
ברש"פ טוענים כי ישראל מנסה באמצעות הפגיעה באונר"א לחסל את "זכות השיבה" של הפליטים הפלסטינים לבתיהם ולרכושם על פי החלטת האו"ם 194.
כיום יש כ-5 מיליון ו-900 אלף פלסטינים בשטחי יהודה ושומרון, רצועת עזה, סוריה, ירדן ולבנון המוגדרים רשמית כפליטים ומקבלים סיוע ממוסדות אונר"א.
בישראל מקווים שהנשיא טראמפ ינצח בבחירות ואז יהיה לה קל יותר לטפל באונר"א, בתקופת כהונתו הקודמת הפסיק הנשיא טראמפ את המימון לאונר"א.
אונר"א תלויה במדינות התורמות לצורך פעילותה וארה"ב מממנת כשליש מתקציב אונר"א.
פורסם לראשונה ב"אפוק"