בשאר אסד נזהר שלא להתערב בעימות הצבאי בין איראן לישראל

למרות שאיראן וארגון חזבאללה סייעו רבות לנשיא סוריה בשאר אסד לשמור על שלטונו במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, הא נוקט בעמדה נייטרלית ואינו מתערב בעימות הצבאי בין איראן לישראל.

מאז תחילת המלחמה בין ישראל לחמאס ב-7 באוקטובר 2023, מקפיד הנשיא בשאר אסד שלא להתערב במלחמה הזו.

ההערכה בעולם הערבי הייתה מהיום הראשון של המלחמה כי בשאר אסד לא יתערב בה בגלל יחסיו המעורערים עם הנהגת חמאס אשר בגדה בו בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011 והעבירה את מפקדת התנועה מדמשק  לדוחא בירת קטאר ותמכה באופוזיציה הסונית למשטרו.

הנשיא בשאר אסד שומר על ההבנות הלא כתובות שלו עם ישראל שבמסגרתן הוא ממשיך לשמור על חזית גבול שקטה מול ישראל ובתמורה ישראל איננה פועלת להפיל את משטרו.

על פי פרשנים בכירים בעולם הערבי,גם רוסיה, שיש לה בסיסים צבאיים בסוריה מחוייבת להבנות השקטות האלה בין ישראל לנשיא בשאר אסד.

המשטר הסורי גם לא איפשר מתחילת המלחמה לערוך בערי סוריה הפגנות תמיכה גדולות ברצועת עזה כפי שהיה במדינות ערביות אחרות, למשל בירדן, והיו בסוריה רק כמה הפגנות תמיכה קטנות בחמאס וברצועת עזה כדי לצאת ידי חובה, המשטר הסורי הקפיד להתרחק ככל האפשר מהמלחמה.

הנשיא הסורי גם מבליג תקופה ארוכה על ההפצצות הישראליות על יעדים איראניים ויעדים של חזבאללה בשטח סוריה ומפגין "מדיניות הכלה" כדי שלא להסתבך עם ישראל אשר יש לה שליטה אווירית מלאה במרחב האווירי של סוריה.

המשימה הראשונה במעלה, מבחינתו של הנשיא בשאר אסד, היא להציל את שלטונו, 40 אחוזים משטח סוריה עדיין לא בשליטתו מאז החלה מלחמת האזרחים במדינה.

גורמי מודיעין במערב אומרים כי ישראל הזהירה את הנשיא בשאר אסד בתחילת המלחמה כי היא תהרוס את משטרו אם הוא יאפשר לאיראן ולמליציות שלה להשתמש בשטח סוריה כדי לתקוף את ישראל.

האזהרה הזו לוותה בהמשך בכך שישראל תקפה לפני כמה שבועות את ביתו של מאהר אלאסד, אחיו של הנשיא הסורי שמשמש גם כמפקד דויזיה 4 בצבא הסורי, כדי לתת לו תזכורת.

גורמים ביטחוניים בישראל מדגישים כי הנשיא בשאר אסד יודע היטב שאסור לו לחצות את "הקווים האדומים" שהציבה לו ישראל ואם הוא יעשה זאת, התגובה הישראלית תהייה מהירה, הוא יודע שאסור לו להצטרף באופן מעשי לציר ההתנגדות בראשות איראן, הוא גם מצידו איננו רוצה לסייע לחמאס ולפלסטינים שבגדו בו.

גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי הנשיא בשאר אסד גם מקווה שבכך שהוא נוקט עמדה נייטרלית ואינו מתערב במלחמה הוא משפר את סיכוייו לכך שמדינות המערב יעריכו זאת ויקלו את הסנקציות הכלכליות הכבדות שהוטלו על סוריה.

הוא מתנהל כעת לצידו של איחוד האמירויות שמסייע לו להשתקם כלכלית, גורמים במפרץ מסרו כי כמה ימים לאחר פרוץ המלחמה ברצועת עזה העביר איחוד האמירויות אזהרה לנשיא סוריה שלא להסתבך במלחמה הזו.

הנשיא בשאר אסד נזהר מאוד והוא אפילו לא הביע תנחומים בפני תנועת חמאס לאחר שמנהיגה אסמעיל הניה חוסל בטהראן על ידי ישראל, למרות שלפני שנתיים הוא התפייס כביכול באופן רשמי עם תנועת חמאס.

הנשיא הסורי סומך על איחוד האמירויות ועל סעודיה שיעזרו לו מבחינה כלכלית לשקם את ארצו מנזקי מלחמת האזרחים ויש לו אינטרס שתנועת חמאס תובס על ידי ישראל מכיוון שהיא חלק מתנועת "האחים המוסלמים" שניסתה להפיל את שלטונו במהלך מלחמת האזרחים בסוריה.

הנשיא בשאר אסד מנהל כעת מגעים עם 8 מדינות אירופאיות להחזרת הפליטים הסורים לארצם לאחר שנמלטו ממנה במהלך מלחמת האזרחים, הנשיא אסד גם התקבל מחדש לליגה הערבית לאחר שהחברות של סוריה הושעתה בה בעקבות מלחמת האזרחים ומעשי הטבח שהנשיא הסורי עשה בבני עמו.

לנשיא בשאר אסד אין את הכוח הצבאי לגרש את הנוכחות האיראנית בשטח סוריה ואת המליציות שלה, אבל ישראל פועלת בחופשיות במרחב האווירי הסורי ותוקפת יעדים איראניים ויעדים של חזבאללה, אולם, היא נזהרת שלא לתקוף מטרות בקרבת הבסיסים הצבאיים של רוסיה.

גם הנשיא פוטין איננו מעוניין בכך שהנשיא בשאר אסד יסתבך בעימות הצבאי בין איראן לישראל.

מנהיג חזבאללה חסן נצראללה עשה הנחה לנשיא בשאר אסד ובנאום שנשא בחודש נובמבר 2023 הוא פטר אותו מסיוע לחזבאללה במלחמה נגד ישראל ונימק זאת בכך שסוריה צריכה להשתקם מ-12 שנים של מלחמת אזרחים.

אולם, הנשיא בשאר אסד ממשיך לאפשר לאיראן  להעביר נשק דרך שטח סוריה לחזבאללה בלבנון ובכך הוא סבור שהוא ממלא את חובתו כלפי חזבאללה ואיראן.

פרשנים ערבים טוענים כי העמדה הנייטרלית של הנשיא אסד במלחמה הנוכחית היא הוכחה לכך שהאסטרטגיה האיראנית של "איחוד החזיתות" נגד ישראל נכשלה, סוריה במצבה הנוכחי איננה מהווה סכנה לישראל.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי