ישראל מסרבת שצרפת תיקח חלק ביישום ובפיקוח על ההסכם הצפוי בלבנון

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ישראל הודיעה לארה"ב על סירובה שצרפת תיקח חלק ביישום ובפיקוח על ההסכם המתגבש בלבנון. הרקע לכך הוא המדיניות האנטי ישראלית של צרפת במהלך המלחמה.

 גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי צרפת לא תהייה חלק מההסכם הצפוי בין ישראל לממשלת לבנון וחזבאללה למרות המעורבות ההיסטורית של צרפת בלבנון.

לצרפת אמור להיות תפקיד, לצידה של ארה"ב, בועדה שתפקח על יישום ההסכם, אבל הזעם הישראלי על צרפת הוא גדול בגלל מדיניותה האנטי ישראלית במהלך המלחמה.

גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי השופט הצרפתי בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, שחתם על צו המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט, לא היה עושה זאת  אלמלא קיבל אור ירוק וגיבוי מדיני מנשיא צרפת עמנואל מקרון.

הזעם הישראלי על צרפת איננ חדש, במהלך החודשים האחרונים צרפת פעלה פעמיים נגד התעשיות הביטחוניות של ישראל ומנעה מהן להשתתף בתערוכות נשק צרפתיות.

לטענת גורמים במשרד החוץ,צרפת ניהלה משא ומתן עקיף עם לבנון, ללא תיאום עם ארה"ב, וגרמה נזק למגעים להשגת הסדרה בלבנון בסיום המלחמה.

ההודעה על עמדת ישראל בנושא צרפת נמסרה למתווך האמריקני עמוס הוכשטיין במהלך ביקורו האחרון בישראל, צרפת לא הגיבה עדיין באופן רשמי על הסירוב הישראלי לשתפה בהסדר המדיני בלבנון.

בתחילת החודש שעבר קרא נשיא צרפת מקרון להטיל אמברגו נשק על ישראל לגבי נשק שישמש אותה למלחמה ברצועת עזה.

הוא הבהיר כי מבחינת צרפת, אמברגו הנשק על ישראל כבר בעיצומו והיא איננה מספקת לישראל נשק שהיא עלולה להשתמש בו ברצועת עזה.

גורמים צרפתים אמרו לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי "ראש הממשלה נתניהו מצא הזדמנות יחודית להביך את צרפת ולפגוע בה באמצעות סירוב ישראלי כי היא תשתתף בועדת הפיקוח על ההסכם בלבנון".

חיילים צרפתים נוכחים בלבנון משנת 1978, בירושלים אומרים כי צרפת תוכל להמשיך לשלוח חיילים ללבנון אולם לא יהיה לה שום חלק במנגנון הפיקוח על ההסכם.

הגורמים הצרפתים העריכו כי הצעד הישראלי קשור גם לכך שחזבאללה מתנגד לדרישת ישראל כי בריטניה וגרמניה ישתתפו בועדת הפיקוח על ההסכם וכי מדובר גם באקט מחאה ישראלי.

גורמים ביטחוניים מעריכים כי הסירוב הישראלי להשתתפות צרפת במנגנון הפיקוח עלול לעכב את ההגעה להסכם בלבנון, ממשלת לבנון רוצה מאוד בהשתתפותה של צרפת בפעולות הפיקוח.

גורמים לבנונים טוענים כי  ראש הממשלה נתניהו רוצה להרוויח עוד זמן כדי להמשיך בשחיקת כוחו הצבאי של חזבאללה ולהחלישו ולהגביר את הלחץ על ממשלת לבנון להסכים לדרישות הישראליות במשא ומתן.

כמו כן, לטענתם, נתניהו רוצה שהנשיא מקרון "ישלם מחיר פוליטי" על מדיניותו האנטי ישראלית במהלך המלחמה ולגרום לו לשנות מסלול ולתקן את מדיניותו כלפי ישראל.

לא מן הנמנע כי המהלך הישראלי החדש יחריף עוד יותר את היחסים עם צרפת, שתומכת בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית ומתנגדת למדיניות ההתנחלויות, והיא עלולה לנקוט בצעדי תגובה נוספים נגד ישראל.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי