האם חמאס יגמיש עמדות בעקבות הסכם הפסקת האש בלבנון?

גורמים מדיניים בירושלים מאשרים כי מתנהלים מגעים מאחורי הקלעים להביא לחידוש המשא ומתן על עסקת חטופים. אין כרגע פריצת דרך, המכשול העיקרי הוא ההתעקשות של חמאס על נסיגה כוללת של צה"ל מכל חלקי רצועת עזה.

ההערכה במערכת הביטחון הישראלית היא שחמאס מבודד כעת בעקבות הסכם הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה בלבנון, הוא חושש שצה"ל יעביר כוחות לרצועת עזה כדי להגביר את הלחץ הצבאי עליו ולכן יש סיכוי שהוא עשוי להתגמש בכל הקשור לעסקת חטופים והסכם הפסקת אש ברצועת עזה.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי מאחורי הקלעים יש ניסיונות שונים להתניע מחדש את המשא ומתן על עסקת חטופים עוד בימיו של ממשל ביידן.

ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן אמר אמש: "אנו עובדים בשיתוף פעולה עם כל השחקנים המרכזיים באזור כדי להגיע להפסקת אש ברצועת עזה, מתקיימות היום שיחות סביב זה".

משלחת של חמאס בראשותו של ח'ליל אלחיה, סגנו של יחיא סינוואר הגיעה אתמול לקהיר ונפגשה עם ראש המודיעין המצרי חסן רשאד.

במקביל, ראש הממשלה נתניהו כינס אמש דיון ביטחוני בנושא החטופים.

השאלה הנשאלת היא האם אכן יש שינוי בעמדת חמאס אשר בסוף  השבוע האחרון שיחרר לראשונה סרטון של חייל ישראלי חטוף, עידן אלכסנדר, במסגרת הלוחמה הפסיכולוגית נגד ישראל.

על פי גורמים ביטחוניים, גם טורקיה הוכנסה למעגל התיווך במשא ומתן בין ישראל לחמאס, ראש השב"כ רונן בר ביקר בטורקיה לפני שבועיים ודן עם ראש המודיעין הטורקי אברהים קאלין בנושא אפשרות חידוש המשא ומתן על עסקת החטופים.

מאידך גיסא, על פי גורמים ביטחוניים, חמאס שואב דווקא עידוד מהדברים שאמר הסנטור הרפובליקני לינדזי גראהם ומהשגת הסכם הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה בלבנון.

בסוף השבוע שעבר אמר הסנטור לינדזי גראהם כי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ רוצה עסקה לשחרור חטופים והפסקת אש לפני כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר,"אני רוצה שאנשים בישראל ובאזור ידעו שטראמפ ממוקד בנושא החטופים, הוא רוצה שההרג בעזה ייפסק והלחימה תסתיים".

בחמאס מקווים הנשיא טראמפ יפעיל לחץ על ראש הממשלה נתניהו להתגמש בעמדותיו ולהתקדם לעבר עסקה.

גורמים בחמאס מעודדים גם מההסכם בין ישראל לחזבאללה בלבנון ורואים בכך תקדים חשוב לצדקת עמדתם בנושא עתיד רצועת עזה.

על פי פירסום בסוכנות הידיעות "שיהאב" של חמאס ב-27 בנובמבר, חמאס שבע רצון ומעריך כי הפסקת האש בלבנון היא צעד משמעותי להסכם ברצועת עזה, מכיוון שהסכם הפסקת האש בלבנון כולל מרכיבים רבים שחמאס היה רוצה לראות בהסכם הפסקת אש ברצועת עזה.

לדוגמא, ההסכם מבטיח שישראל תיסוג לחלוטין משטח לבנון ולאחר מכן יינתן אישור ללבנונים לשוב לבתיהם הקרובים לגבול עם ישראל, כולל בתים שהסתירו מנהרות ומאגרי נשק.

בחמאס רואים בכך נקודה חשובה מאד ובהודעה שהוא פירסם נאמר שההסכם  בלבנון הוא "ציון דרך"  בדרכו להשיג את יעדיו.

"העובדה שהאויב [ישראל] קיבל את ההסכם עם לבנון מבלי לממש את התנאים שהוא הציב היא נקודת ציון חשובה בניפוץ האשליות של נתניהו על שרטוט מחדש של מפת המזרח התיכון בכוח ועל הפנטזיות שלו להביס או לפרק את כוחות ההתנגדות מנשקם. אנו מדגישים כי הסכם זה לא היה מתאפשר ללא עמידתה האיתנה של ההתנגדות והלכידות העממית סביבה…".

פרשנים ברצועת עזה אומרים כי בהנהגת חמאס מאמינים שכל מה שהזרוע  הצבאית של חמאס צריכה לעשות הוא להמשיך ולשרוד ברצועת עזה ולהחזיק מעמד עד שהלחץ הפנימי בישראל והלחץ הבינלאומי יכריע את ראש הממשלה ויאלץ אותו להתקפל מעמדותיו ואז חמאס יוכל להשיג תנאים דומים לתנאים שהשיג חזבאללה בלבנון, תנאים שישראל חזרה ואמרה שאינם חלים על המלחמה ברצועת עזה.

בישראל יש אופטימיות מסויימת לגבי הסיכוי לקדם עסקת חטופים אך גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המכשול העיקרי הוא הדרישה של חמאס לנסיגה מוחלטת של כוחות צה"ל מרצועת עזה דבר שהממשלה אינה מוכנה לו, כעת נבחנים רעיונות חדשים לנסיגה הדרגתית.

בשורה התחתונה, אין עדיין פריצת דרך שתביא לחידוש המשא ומתן  על עסקת חטופים.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי