ממשל ביידן, שיסיים בעוד חודש את תפקידו, הודיע על הסכמתו למכור למצרים ציוד צבאי, לרבות טנקים, טילים ותחמושת, בסכום העולה על 5 מיליארד דולר.
הפנטגון הודיע בסוף השבוע שעבר כי מחלקת המדינה אישרה את העסקה שהמרכיב העיקרי שלה הוא חידוש הטנקים מסוג "אברמס" והתמיכה הטכנית והציוד שלהם.
שאר העסקה עוסק במכירה פוטנציאלית של "הלפייר" ומערכות טילים מדוייקות.
גורמים מצרים אמרו לעיתון "אלערבי אלג'דיד" כי עסקת הנשק היא חלק מהאסטרטגיה הרחבה של ארה"ב להשיג יציבות אזורית ולהבטיח את האינטרסים שלה באזור.
לדבריהם, "מצרים מצידה רואה בשותפות הזו עם וושינגטון ערבות להכלת הקיצוניות הימנית הישראלית ותוכניותיה, במיוחד בכל מה שקשור לרצועת עזה."
גורמים במשרד החוץ המצרי אומרים כי בהתאם להסכם השלום בין ישראל למצרים, ארה"ב מעניקה סיוע צבאי שנתי למצרים בסך 1.3 מילארד דולר וכי אין לכך קשר למלחמה הנמשכת ברצועת עזה.
ארה"ב סירבה למכור למצרים מטוסי קרב מסוג "פאנטום" ומצרים פנתה לצרפת כדי לרכוש ממנה מטוסי קרב מתקדמים, האפשרות לגוון את מקורות הנשק שלה מעניק למצרים להגדיל את מרחב התמרון שלה מבחינת ההצטיידות הצבאית ללא צורך בתלות בלעדית בארה"ב.
למרות המתיחות הקשה בין ישראל למצרים מאז תחילת המלחמה ברצועת עזה ב-7 באוקטובר 2023, נראה כי הממשל האמריקני מקפיד לשמור על האינטרסים האסטרטגיים שלו במזרח התיכון ועצם קיום העסקה מעיד על היחסים הטובים בין ארה"ב למצרים ועל יציבותם.
נראה כי ממשל ביידן מרוצה מהתפקוד המצרי בנושאים האזוריים, למרות חוסר המוטיבציה של מצרים ללחוץ על חמאס לקדם את עסקת החטופים ולמרות תלונות הממשל על כך שמצרים מפרה את זכויות האדם, במיוחד לאור הטיפול שלה באופוזיציה המצרית.
גורמים מדיניים בירושלים מודאגים מאוד מאופן ההתעצמות של הצבא המצרי בעשר השנים האחרונות, מדובר בהתעצמות צבאית חסר תקדים, למצרים יש כיום חיל ים חזק, וחילות שיריון ואוויר מהמתקדמים ביותר בעולם.
לאור התפקיד השלילי שמצרים ממלאת בשנים האחרונות ובמיוחד מאז פרוץ המלחמה, בעיקר בנושא הברחות הנשק משטח מצרים לחמאס ברצועת עזה, ישראל מודאגת מהכוונות המצריות לגבי עתיד היחסים בין שתי המדינות, גורמי ביטחון בכירים שואלים: נגד מי מכוונת ההתעצמות הצבאית המצרית?
שאלה נוספת שנשאלת במערכת הביטחון הישראלית היא מה יקרה במקרה שהשלטון של הנשיא א-סיסי יקרוס בהפיכה צבאית או עממית ו"האחים המוסלמים" יעלו לשלטון? האם הם ישתמשו בנשק הזה נגד ישראל?
ההערכה בישראל היא כי ארה"ב איננה רוצה לאבד את מצרים כבעלת ברית אסטרטגית באזור, ייתכן שהיא מודאגת מ"אפקט הדומינו" שהביא לנפילת משטרו של הנשיא בשאר אסד בסוריה כי הוא עלול להתפשט גם לירדן ולמצרים.
גורמים מדיניים אומרים כי מדיניות החוץ והביטחון של ארה"ב מבוססת על שמירה על היחסים עם מצרים והבטחה שמצרים תהייה קשורה בקשר הדוק לארה"ב ללא קשר לשאלה מי שולט בה.
האמריקנים חוששים כי הפסקת הסיוע הצבאי ועסקות הנשק למצרים תביא לכך שארה"ב תאבד בת ברית חשובה במזרח התיכון שעלולה לפנות לרוסיה או לסין כדי לרכוש מהן נשק במקום מארה"ב, לכן, כל ממשל אמריקני, דמוקרטי או רפובליקני,מעוניין לשמור על קשרים ביטחוניים הדוק עם מצרים.
מאז החתימה על הסכם השלום בין ישראל למצרים בשנת 1979 בחסות אמריקנית, יש לצבא מצרים יחסים הדוקים עם הצבא האמריקני והחימוש שלו תלוי בעיקר בנשק האמריקני, דבר שמבטיח את המשך התלות של מצרים בארה"ב.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"