ב-13 בפברואר מנעה לבנון ממטוס איראני לנחות בשדה התעופה של ביירות, בעקבות האשמות שהועלו על ידי צה"ל לפיהן איראן עושה שימוש בכלי טיס אזרחיים להברחת כספים לחיזבאללה.
למחרת היום, טהראן השיבה בכך שמנעה משני מטוסים לבנוניים להחזיר ללבנון אזרחים לבנונים שנתקעו באיראן.
דובר משרד החוץ האיראני האשים את ישראל באיומים על מטוס נוסעים שהוביל לבנונים מטהראן.
בתגובה, ישראל הכחישה את הטענות, ודובר צה"ל בשפה הערבית אל"מ אביחי אדרעי, אישר כי חיזבאללה אכן עושה שימוש בטיסות אזרחיות לצורכי הברחת כספים.
אדרעי הדגיש כי צה"ל לא יאפשר לחיזבאללה להתחמש, והתחייב לפעול בכל האמצעים הנדרשים כדי להבטיח את ביטחונה של ישראל, בהתאם להסכמות שנקבעו בהסכם הפסקת האש.
המשבר הנוכחי מסמן צומת דרכים עבור ממשלת לבנון החדשה.
התמודדותה עם חזבאללה, לצד האתגרים הביטחוניים והכלכליים, תכריע בשאלה האם היא תצליח לממש את ריבונותה או שתמשיך להיאבק תחת צלו של הארגון הטרור החמוש הזה ושליטתה של איראן.
גורמי ביטחון בישראל אומרים כי מניעת נחיתת מטוסים בין לבנון ואיראן, תוך עליית המתח ביחסי המדינות הינה הסלמה אזורית חריפה.
האירוע הזה, לצד הפגנות אלימות מצד תומכי חזבאללה ותקיפת כוח יוניפי"ל בביירות, מעלה שאלות לגבי יציבותה של לבנון והשליטה של ממשלתה החדשה על ארגון הטרור החמוש הנקרא חזבאללה.
שרי החוץ של לבנון ואיראן מנסים למצוא פתרון למשבר.
בעקבות המהלכים הללו, החלו הפגנות אלימות של תומכי חזבאללה, כולל הבערת צמיגים ליד נמל התעופה של ביירות ותקיפת כוח יוניפי"ל, שהביאה לפציעת קצין בכיר. האו"ם גינה את האירועים וקרא לממשלת לבנון לחקור את התקיפה.
השלכות אזוריות ואתגרים לממשלה החדשה
נראה כי המשבר חורג ממאבק על טיסות ומצביע על מאבק רחב יותר על השפעת חזבאללה ואיראן בלבנון.
גורמי ביטחון בכירים בישראל אומרים כי שדה התעופה של ביירות הפך לציר מרכזי להברחות כספים מאיראן לחזבאללה לאחר סגירת הגבול עם סוריה.
ישראל רואה בכך איום ישיר, שמצדיק תגובות צבאיות נגד חזבאללה.
חסימת שדה התעופה על ידי תומכי חזבאללה מעמידה במבחן את יכולתה של הממשלה החדשה להשליט סדר.
המשבר הכלכלי החריף בלבנון מאז 2019, לצד השלכות המלחמה עם ישראל, מעמידים את ממשלת נוואף סלאם מול אתגרים כבדים, בהם יישום החלטת האו"ם 1701 ושיקום אזורים שנפגעו במהלך המלחמה.
ממשלת לבנון החדשה בראשותו של נוואף סלאם ניצבת בפני מבחן קריטי.
הצלחתה באכיפת שליטתה על חזבאללה תלויה בכמה גורמים: מידת הלחץ הבינלאומי על ארגון הטרור, שיתוף הפעולה של צבא לבנון עם כוחות יוניפי"ל, והיכולת הכלכלית להתמודד עם הלחצים הפנימיים.
עם זאת, ההיסטוריה הפוליטית של לבנון מלמדת כי חזבאללה מחזיק בעוצמה צבאית ופוליטית משמעותית, שמקשה מאוד על ריסונו. לכן, בעוד ממשלת לבנון עשויה לנסות לבלום את הארגון, ספק רב אם תוכל להשליט עליו מרות אמיתית ללא שינוי דרמטי במאזן הכוחות הפנימי והאזורי.
ההערכה של גורמים ביטחוניים בישראל היא כי המתיחות בין איראן וחזבאללה לממשלת לבנון החדשה תימשך עד שתגיע לפיצוץ בלתי נמנע, מדובר רק בשאלה של זמן.
בסופו של דבר, נשיא לבנון והממשלה החדשה יצטרכו לקבל החלטה היסטורית והיא לנסות ולפרק את חזבאללה מנשקו כפי שהבטיח הנשיא ג'וזף עון, באופן מרומז, בנאום ההשבעה שלו לנשיאות.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"