נשיא לבנון ג'וזף עון והממשלה החדשה בלבנון מודאגים מאוד מהמשך הנוכחות הצבאית של כוחות צה"ל בדרום לבנון בתיאום עם ממשל טראמפ, מחשש כי הדבר יביא לחידוש התקפות הטרור של ארגון חזבאללה על המוצבים האלה והגברת המתיחות באזור.
ישראל מנמקת את המהלך בכך שצבא לבנון לא עמד בהסכם הפסקת האש ולא הצליח להתפרס בכל האזורים שהוא אמור להתפרס בהם בדרום לבנון על פי הסכם הפסקת האש.
העיתונות הלבנונית מדווחת כי ממשלת לבנון שוקלת לזמן את ועדת הפיקוח הבינלאומית לדיון דחוף כדי לברר את עמדת הגנרל ג'פרס שעומד בראש הועדה לגבי עמדת וושינגטון והאם היא תומכת בעמדה הישראלית לעכב את נסיגת כוחות צה"ל.
גורם בכיר בממשלת לבנון טוען כי אין הצדקה להמשך שהות הצבא הישראלי ב-5 המוצבים שהקים צה"ל לאורך הגבול שכן הדבר מוביל לניתוק הקשר בין העיירות והכפרים בדרום לבנון ומקשה על התנועה ביניהם.
לדבריו, לבנון לא קיבלה כל מסר מארה"ב לגבי רצון כלשהו להעניק לישראל גיבוי פוליטי להמשיך ולהחזיק בהם.
הוא הוסיף כי צרפת ממשיכה לדבוק בעמדתה כי ישראל חייבת לסגת מדרום לבנון, ועמדה זו מנוגדת לזו של ארה"ב אם אכן וושינגטון תומכת בהמשך הכיבוש הישראלי של אותם שטחים עליהם הוקמו המוצבים.
ההערכה במערכת הפוליטית בלבנון כי ישראל לא הייתה מעיזה לפעול כך ללא גיבוי אמריקני ברור.
במקביל, גובר החשש בלבנון כי ישראל מתכננת לקשור את נסיגתה מ-5 המוצבים בדרום לבנון למחלוקת על 13 נקודות הגבול בינה לבין ממשלת לבנון.
הממשלה הלבנונית טוענת כי הנקודות האלה נמצאות בשטח לבנוני ריבוני לחלוטין וכי יש לתקן את קווי הגבול בהתאם להסכם הפסקת האש שנחתם בין לבנון לישראל במרץ 1949.
גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי לבנון אינה מתכוונת להיכנס למשא ומתן ישיר עם ישראל כדי להשיב לידיה את השטחים הנתונים במחלוקת והיא מצפה שארה"ב וצרפת יפתרו עבורה את הבעיה.
במערכת הפוליטית הלבנונית טוענים כי האחריות להשבת השטחים הנתונים במחלוקת ללבנון מוטלת על ועדת הפיקוח הבינלאומית שהוקמה במסגרת הפסקת האש וכי מדובר במבחן לאמינותה של וושינגטון ובהבטחותיה להפעיל לחץ על ישראל ליישם את התחייבויותיה.
ישראל שומרת על עמימות כוונותיה ואיננה מגלה אם היא מתכוונת להפוך שטחים כלשהם מדרום לליטני לאזור חיץ, בנימוק כי הדבר דרוש כדי להבטיח את ביטחונם של תושבי הצפון השבים לבתיהם.
לא מן הנמנע כי ישראל מחזיקה בשטחים האלה כמנוף לחץ על לבנון כדי להמריץ אותה להתחיל בתהליך פירוק חיזבאללה מנשקו מדרום לליטני, ולחזק את המסר לפיו הארגון נמצא בעמדת חולשה ואינו מעז להגיב, אף על פי שמזכ"ל חיזבאללה, השייח נעים קאסם, הזהיר כי סבלנות הארגון פוקעת.
ממשלת לבנון ממתינה כעת לתשובה אמריקנית רשמית כדי להחליט כיצד לפעול בהמשך.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"