סבב השיחות הבא בין ארה"ב ואיראן על הסכם הגרעין החדש צפוי להיערך באירופה,הסבב יתקיים ביום שבת הקרוב, ה-19 באפריל.
גורם מדיני ישראלי אמר כי בדרג המדיני מקווים שטראמפ יעמוד בלוח הזמנים שקבע, לפיו השיחות יימשכו לא יותר מחודשיים ימים.
הגורם המדיני העריך שהסיכוי לקיים הסכם גרעין חדש ב"מתכונת לוב" משנת 2003, שבמסגרתו איראן תפרק בעצמה את תשתית הגרעין שלה, הוא אפסי.
ירושלים ממתינה לראות מה יקרה בתום פרק הזמן שהקציב הנשיא טראמפ לאיראן.
ההערכה של גורמים מדיניים בישראל שהסיכוי שאיראן תסכים לפירוק פרוייקט הגרעין שלה שואף לאפס וכי האיראנים שואפים לשמר אותו.
שר ההגנה האמריקני פיט הגסת' אמר אמש בראיון לרשת CBS כי ארה"ב "תכה בעוצמה" באיראן אם המשא ומתן בנושא הסכם הגרעין ייכשל.
"אם לא נוכל לפתור את זה בשולחן המשא ומתן, קיימות דרכים אחרות למנוע מטהרן פצצה גרעינית".
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי במהלך השנה האחרונה נשחקה יכולתה של איראן להרתיע צבאית את ישראל, צה"ל פגע קשות בשלוחות של איראן באזור,הוא השמיד את מרבית היכולות הצבאיות של חזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי והביא בעקיפין לנפילת משטרו של הנשיא בשאר אסד בסוריה.
בנוסף לכך, הוא השמיד את מערך ההגנה האווירית האסטרטגי של איראן.
איראן נחלשה גם כתוצאה מכך שהנשיא טראמפ נכנס לבית הלבן והטיל עליה סנקציות כלכליות משתקות ואף פתח במלחמת התשה נגד החו'תים בתימן שמאיימים על נתיבי השיט הבינלאומיים בים האדום.
הנשיא טראמפ גם נתן אולטימטום לאיראן להסכים, בתוך חודשיים ימים, להסכם גרעין חדש שימנע ממנה לייצר פצצה גרעינית, או להסתכן בהתקפה צבאית על מתקניה הגרעיניים והאסטרטגיים.איראן התקפלה מחוסר ברירה והסכימה לשיחות עקיפות על הסכם גרעין חדש.
העיתון "ניו-יורק טיימס" חשף ב-10 באפריל את מה שהתרחש מאחורי הקלעים של הצמרת האיראנית.
הוא דיווח כי במהלך פגישה שנערכה בחודש שעבר, הזהירו בכירים בכירים באיראן את המנהיג העליון עלי ח'מינאי מפני ההשלכות החמורות של סירובו לנהל מגעים, ישירים או עקיפים, עם ארצות הברית.
לדברי הבכירים, ובראשם הנשיא החדש מסעוד פזשכיאן, איום התקיפה האמריקנית על מתקני הגרעין הוא “רציני מאוד”, וכי אם חמינאי יתמיד במדיניות הנוקשה, עתידו של המשטר עצמו יעמוד בסכנה ממשית.
על-פי הדיווח, המסר שהועבר לו היה חריג בניסוחו: “אם לא תסכים לשנות כיוון, התקיפה האמריקנית תהפוך לבלתי נמנעת. המשטר לא ישרוד את זה.”
העיתון האמריקני ציין כי זו אחת הפעמים הנדירות שבהן מועברים לחמינאי מסרים חריפים כל-כך מצד בכירים בכירים, המשקפים תחושת חירום בתוך הממסד האיראני בעקבות איומי וושינגטון – כמו גם הלחץ הכלכלי והחברתי המתגבר בתוך המדינה.
בכיר איראני נוסף אמר: “ח'מינאי מאמין שכניעה לארצות הברית תערער את סמכותו, אך הפעם הוא ניצב בפני מציאות חדשה, שבה סירובו עלול להביא לסוף הסיפור של הרפובליקה האיסלאמית.”
בעקבות כך,מינה עלי ח'מינאי צוות חשאי לבחינת האפשרות לחידוש שיחות עקיפות עם וושינגטון דרך מתווכים אזוריים.
גורמים ביטחוניים בכירים בישראל אומרים כי ישראל הרסה נדבכים מרכזיים של כוח ההרתעה האיראנית, בנוסף לכך היא הפציצה במהלך השנה האחרונה את הקונסוליה האיראנית בדמשק וחיסלה בכירים איראניים, היא חיסלה את מנהיג חמאס אסמעיל הנייה בלב טהראן, את מזכ"ל חזבאללה חסן נצראללה ואת יורשו המיועד האשם צפי א-דין ועוד 3 גנרלים בכירים ב"משמרות המהפכה" האיראניים.
כל אלה הפכו את מצבה של איראן לשברירי יותר.
גם יכולת ההרתעה של "משמרות המהפכה" נחלשה משמעותית.
התקפת הטילים הבליסטיים והכטב"מים האיראניים על ישראל שנקראה "ההבטחה האמיתית" באפריל 2024, גרמה לנזק קל בלבד , מאחר שישראל ובעלות בריתה הצליחו ליירט את רובן.
המתקפה שנייה על ישראל, שנקראה "ההבטחה האמיתית 2", גרמה למותו של פלסטיני אחד באזור יריחו. שתי המתקפות לא הצליחו למנוע מישראל להמשיך ולתקוף מטרות איראניות ומטרות חיזבאללה בסוריה לאורך השנה.
גם כוח ההרתעה של שלוחי איראן במרחב נשחק, למרות שהחות’ים הצליחו להילחם ישירות מול ארה"ב במשך חודשים, תרומתם למלחמה נגד ישראל הייתה מוגבלת, גם ההתקפות שלהם על נתיבי הסחר הימי לישראל לא גרמו אלא לעלייה קלה במחירים בתוך ישראל.
קריסת שלטונו של בשאר אל-אסד בסוריה הפכה את היכולת האיראנית להמשיך ולהזרים נשק לחיזבאללה בלבנון לקשה ביותר.
לסיכום, מערכות הנשק הטילי והכטב"מים של איראן מול האיומים האמריקניים והישראליים איבדו הרבה מיעילותן. ארה"ב וישראל כבר אינן נרתעות מלתקוף את איראן, כפי שהיה בעבר.
כעת ניצב המשטר האיראני בפני רגע ההכרעה: להתעלם מהאיומים האמריקניים והישראליים ולהאיץ את תוכנית הגרעין כדי להשיג נשק גרעיני לפני תקיפה ישירה על אתרי הגרעין באיראן, או להיכנע לפתרון דיפלומטי שידחה את השגת הפצצה הגרעינית הראשונה למועד בלתי ידוע.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"