ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה אמר ב-9 בינואר כי הסנקציות שישראל הטילה על הרש"פ עלולות להביא לקריסתה.
דברים דומים אמר חוסיין א-שיח', מזכ"ל הועד הפועל של אש"פ להאדי עמרו, השליח האמריקני ומחזיק התיק הפלסטיני במחלקת המדינה, אשר הגיע בראש משלחת לרמאללה לשיחה עם ההנהגה הפלסטינית.
א-שיח' דרש מארה"ב להפעיל לחץ על ממשלת נתניהו לבטל לאלתר את הסנקציות שהיא הטילה על הרש"פ.
הקבינט הביטחוני הישראלי החליט באחרונה על שורה של סנקציות שיוטלו על הרש"פ בעקבות פניית הפלסטינים לבית הדין לצדק בהאג לקבלת חוות דעת משפטית על "חוקיות הכיבוש" ובעקבות הפניה למועצת הביטחון לאחר ביקורו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בהר הבית.
הסנקציות שהוטלו היו כלכליות ואישיות נגד בכירי ברש"פ שמובילים את ההתנגדות מהמדינית לישראל.
הסנקציות הישראליות לא היו מאוד חריפות ולא חרגו מההמלצות של מערכת הביטחון, ראש הממשלה נתניהו ריסן דרישות של שרים בקבינט שדרשו צעדים קיצוניים יותר, הוא הורה להקים צוות שרים שיחד עמו יחליט על הצעדים הבאים במידת הצורך.
הסנקציות שהוטלו על בכירי הרש"פ אינן כוללות את יו"ר הרש"פ אבו מאזן, את השר לעניינים אזרחיים חוסיין א-שיח' ואת מאג'ד פרג', ראש המודיעין הפלסטיני.
גורמים בכירים מעריכים כי הסנקציות שהטילה ישראל על בכירי הרש"פ יבוטלו בעוד כמה שבועות והם יקבלו בחזרה את תעודות ה-VIP שלהם בתקווה שהמסר הישראלי הגיע ליעדו.
מצבה בשטחי הגדה של הרש"פ איננו טוב, גל הטרור המאורגן של הקבוצות החמושות באזורי שכם וג'נין נמשך ומקבל גם רוח גבית של פיגועי בודדים.
גל הטרור עדיין לא הפך לאינתיפאדה מזויינת חדשה מכיוון שרוב הציבור הפלסטיני בגדה איננו מעורב בו, מרבית התושבים הפלסטינים אינם רוצים בהרעת מצבם הכלכלי ובהפסקת העבודה של עשרות אלפי פלסטינים בישראל למרות שהם מזדהים עם רעיון ההתנגדות המזויינת לנוכחות הישראלית בשטחי הגדה ולמדיניות ההתנחלויות.
למרות שהרש"פ איבדה את שליטתה באזורי ג'נין ושכם וקבוצות טרור חדשות צומחות בשטח, יו"ר הרש"פ אבו מאזן , עדיין שולט במצב למרות היחלשות מעמדו ברחוב הפלסטיני, לרשותו עומד כוח צבאי של כ-30 אלף חמושים של כוחות הביטחון הפלסטינים, שלא לדבר על עשרות אלפי חמושים של התנזים של פת"ח בשטחי הגדה.
גורמים בכירים בפת"ח מזהירים כי שלטון ממשלת הימין בישראל יביא להסלמה ביטחונית גדולה בשטחי הגדה וייתכן שאף לאינתיפאדה מזויינת חדשה, ראש הממשלה נתניהו איננו מעוניין בכך, הוא רוצה בהמשך הישארותה של הרש"פ ככתובת המדינית-ביטחונית של הפלסטינים ובהמשך ניהול הסכסוך, מבחינתו זה הרע במיעוטו, הוא אינו רוצה שצה"ל יחזור לשלוט בריכוזי האוכלוסיה הפלסטינית הגדולים בגדה ושישראל היא זו שתהייה אחראית על ניהול חיי היום יום של יותר משני מיליון פלסטינים בגדה.
גורמי הביטחון בישראל אומרים כי יש חשיבות רבה להמשך התיאום הביטחוני עם הרש"פ לצורך המלחמה בטרור ומניעת עליית תנועת חמאס לשלטון בגדה, הדבר נכון אולם צריך לזכור כי גם הרש"פ מרוויחה הרבה מהתיאום הביטחוני הזה.
ממשל ביידן מודאג מאוד מהיחלשות כוחה של הרש"פ ודורש מישראל לחזק אותה, הוא שולח החודש שני נציגים בכירים לישראל, את ג'ק סאליבאן היועץ לביטחון לאומי ואת שר החוץ טוני בלינקן כדי להבהיר את עמדתו.
ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה מאשים כי ישראל פועלת באופן עקבי כדי להרוס את הרש"פ ולפגוע במוסדותיה, זוהי טענה שקרית שנועד לצרכים פוליטיים פנימיים, אילו רצתה בכל ישראל היא הייתה מזמן יכולה לעשות זאת.
לקריסה אפשרית של הרש"פ יש השלכות פנימיות מסוכנות על מצב הביטחון בשטחי הגדה וגם השפעה על מצב היציבות האזורית, מדינות ערביות מתונות כמו מצרים וירדן חוששות מההשלכות של קריסת הרש"פ על מצב הביטחון הפנימי אצלן והן מעבירות מסרים ברורים בענין הזה לארה"ב ולישראל.
הרש"פ לא הולכת כרגע לשום מקום, ישראל לא תאפשר את קריסתה של הרש"פ מבחינה ביטחונית וכלכלית, למרות שהרש"פ איבדה את השליטה הביטחונית בג'נין ובשכם, המצב הזה הוא הפיך ובעזרת צה"ל היא יכולה לקבל את השליטה בחזרה.
בכירי הרש"פ מזהירים כבר כמה שנים מפני האפשרות שהרש"פ תתמוטט, בעבר הם איימו כי יפרקו את הרש"פ וימסרו את המפתחות לישראל, הםגם הפסיקו לכמה חודשים ביוני 2020 את התיאום הביטחוני עם ישראל אך חידשו אותו כעבור כמה חודשים לאחר שהבינו שהדבר פוגע בפלסטינים יותר מאשר בישראל.
יו"ר הרש"פ איננו מעוניין בקריסת הרש"פ או בפירוקה, הוא רואה בהקמת הרש"פ "הישג לאומי" של הרש"פ שנובע ישירות מהסכמי אוסלו, מבחינתו, הרש"פ הינה הליבה של המדינה הפלסטינית העצמאית העתידית.
הסנקציות האחרונות שהטילה ישראל על הרש"פ נועדו להעביר לה מסר מדיני להפסיק את הצעדים החד צדדיים נגד ישראל בזירה הבינלאומית, במערכת הביטחון הישראלית העריכו כי הן לא ימוטטו את הרש"פ.
ממשלת ישראל החדשה מתנהלת בזהירות אך בתקיפות מול הרש"פ, לישראל ולרש"פ יש אינטרס אסטרטגי משותף והוא למנוע את השתלטות תנועת חמאס על הגדה.