ישראל מכה את איראן וחזבאללה בשטח סוריה

ישראל הגבירה את התקיפות על יעדי איראן וחזבאללה בסוריה כדי למנוע העברת נשק מתקדם לחזבאללה וכחלק מהתגובה על הפיגוע בצומת מגידו. באחת התקיפות נהרגו שני יועצים צבאיים איראניים בכירים ובישראל חוששים מנקמה איראנית ופגיעה בספינות הישראליות בים הערבי.

ישראל תקפה ב-2 באפריל מספר יעדים של צבא סוריה והמליציות האיראניות באזור חומס בסוריה, התקשורת הסורית דיווה כי בתקיפה נפצעו 5 אנשי צבא. 

ארגון אופוזיציה סורי מסר כי אחד היעדים שהותקפו היה בסיס צבאי שבו נמצאים פעילים של חזבאללה. 

הייתה זו התקיפה השלישית במספר של ישראל בתוך 4 ימים והתקיפה התשיעית במספר מאז  תחילת השנה.

 

ישראל הגבירה את התקיפות על יעדי איראן וחזבאללה גם כחלק מהתגובה הישראלית על פיגוע מטען החבלה בצומת מגידו שמאחוריו עומדות איראן וחזבאללה. 

בסוף השבוע שעבר תקפה ישראל בטילים בסיסים של צבא סוריה והמליציות האיראניות מערבית לדמשק, על פי גורמים באופוזיציה הסורית בתקיפה נהרגו חמישה פעילים של "משמרות המהפכה" של איראן. 

האיראנים הודיעו רשמית בהודעה חריגה כי בתקיפה הישראלית נהרג הגנרל מילאד חיידרי, יועץ צבאי של "משמרות המהפכה" בסוריה, בצעד חריג גם פורסמה תמונה שלו באמצעי התקשורת של איראן. 

על פי גורמי ביטחון בישראל, הוא עסק בהכוונת פיגועים נגד ישראל, על פי גורמי מודיעין מערביים הוא היה קצין בכיר במערך הסייבר של "משמרות המהפכה" ועסק גם בפרויקט הטילים המדוייקים שמיועדים לחזבאללה. 

גורמים איראנים מסרו כי יועץ נוסף של "משמרות המהפכה" בשם מקדאד מהקאני נהרג גם כן בתקיפה הישראלית באזור דמשק ביום שישי שעבר. 

גורמים במערכת הביטחון הישראלית מסרו כי התקיפה הייתה מיועדת לפגוע במשלוח רכיבים אלקטרונים שהגיע מאיראן עבור פרויקט הטילים המדויקים של חזבאללה. 

איראן הגישה מחאה רשמית לאו"ם על הריגתו של היועץ הצבאי מילאד חיידרי והזהירה מפני הסלמה. 

משרד החוץ האיראני טען כי התקיפה הישראלית בסוריה היא ניסיון ישראלי להסיט את תשומת הלב מהמשבר הפנימי בתוך ישראל. 

הגנרל כיומרת' חיידרי, מפקד כוחות היבשה בצבא איראן אמר ב-1 באפריל כי יש מוכנות מוחלטת לפעול כנגד כל תקיפה אפשרית והדגיש כי איראן תגיב באופן הרסני על כל תקיפה בשבריר שנייה. 

במערכת הביטחון בישראל מעריכים כי איראן לא תעבור בשתיקה על מותו של הגנרל מילאד חיידרי והיא מחפשת דרכים להגיב בתוך זמן קצר על מותו. 

אחת ההערכות היא כי איראן תנסה לפגוע באמצעות מל"טים באחת הספינות בבעלות ישראלית העוסקות בהעברת סחורות בים הערבי. 

האיראנים עלולים גם להגיב בתקיפה של הבסיסים האמריקנים בסוריה ובעיראק, התקפות על הבסיס האמריקני בתנף, במשולש הגבולות של סוריה, ירדן ועיראק או התקפות על הבסיס האמריקני בשדה בגז מזרחית לנהר הפרת בסוריה. 

איראן מנהלת מלחמת התשה נגד הנוכחות הצבאית האמריקנית בסוריה כדי לאלץ את ארה"ב להסיג את חיילים שמוצבים בסוריה, מדובר בסך הכל בכ-900 חיילים. 

ישראל עוקבת בדאגה רבה אחרי הנשק המתקדם שאיראן מבריחה לסוריה עבור ארגון חזבאללה ובמיוחד אחר ציוד המיועד לפרויקט הטילים המדויקים, בשבועות האחרונים הגבירה איראן את הברחת המשלוחים המכילים רכיבים אלקטרונים עבור הפרויקט הזה. 

לישראל יש מידע מדויק על משלוחי הנשק מאיראן לסוריה והיא מקפידה לתקוף אותם ברגע שהם מגיעים לשטח סוריה ולפני שהסורים מעבירים אותם ללבנון. 

לישראל יש יתרון מבצעי ומודיעיני ברור בשמי סוריה והיא מנצלת אותו כדי לפעול נגד המליציות האיראניות וחזבאללה בסוריה, היא נמנעת מלתקוף מטרות של חזבאללה בלבנון כדי למנוע הסלמה והתדרדרות המצב הביטחוני עד לסבב לחימה מול חזבאללה בלבנון או מלחמה כוללת, במיוחד בחודש רמאדאן. 

 

מתיחות בין איראן לאזרביג'אן 

 

בינתיים גם גוברת המתיחות בין איראן לאזרביג'אן בעקבות דברים שאמר שר החוץ הישראלי אלי כהן במסיבת עיתונאים משותפת  עם שר החוץ של אזרביג'אן ג'יהון פיראמוב על גיבוש חזית מאוחדת נגד איראן. 

איראן דורשת הבהרה רשמית מאזרביג'אן על שיתוף הפעולה שלה עם ישראל, נאצר כנעני, דובר משרד החוץ האיראני אמר כי מדובר ב"הוכחה נוספת של הכוונות הרעות של ישראל להפוך את שטחה של אזרביג'אן לחזית שתאיים על הביטחון הלאומי של איראן". 

הוא הזהיר את אזרביג'אן שלא ליפול למלכודת שטמנה לה ישראל ואיים כי איראן לא תעמוד מן הצד נוכח הקונספירציה של האויב הציוני. 

משרד החוץ של אזרביג'אן דחה את ההאשמות של איראן ואמר כי ההתקרבות בין איראן לארמניה היא זו   שמהווה איום לאזור. 

המתיחות בין איראן לאזרביג'אן נמשכת כבר כמה שנים, איראן מאשימה את אזרביג'אן כי היא איפשרה למוסד הישראלי להקים בסיס בשטחה וכי ישראל מתכננת לתקוף מטרות באיראן משטח אזרביג'אן. 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי