בחירת הנשיא החדש באיראן איננה מפחיתה את האיום האיראני על ישראל

איראן בחרה נשיא חדש שאמור להתמקד בעיקר בשיפור מצבה הכלכלי הקשה של איראן. הנשיא החדש מסעוד פזשקיאן צפוי להיות עוד נשיא בובה של המנהיג העליון עלי ח'מינאי ושל "משמרות המהפכה", הוא לא יפחית את האיום האיראני על ישראל ואת מאמציה להשיג נשק גרעיני.

המנהיג העליון של איראן עלי ח'מינאי השיג את מבוקשו, הוא קיים את הבחירות לנשיאות בדיוק על פי החוקה, אחרי מותו של הנשיא אברהים ראיסי בתאונת המסוק ועכשיו החזיר את היציבות לרחובות הערים ברפובליקה האסלאמית.

גורמי מודיעין בכירים בישראל  אומרים כי המנהיג העליון של איראן נהג בחוכמה מבחינתו, אם הוא לא היה מעוניין בבחירתו של  המועמד הרפורמיסט מסעוד פזשקיאן לנשיא, המועצה לשמירת החוקה שמאשרת את המועמדים הייתה פוסלת אותו מההתמודדות בבחירות, היא כבר פסלה את מועמדותו בבחירות לנשיאות בשנת 2021.

המנהיג העליון עלי ח'מינאי אמר על תוצאות הבחירות:

"העם האיראני הצליח לבחור נשיא ברוב קולות באמצעות בחירות חופשיות ושקופות בתוך תקופה חוקית קצרה, זהו מהלך גדול בהתמודדות עם הרעש המלאכותי להחרמת הבחירות שעורר האויב כדי לזרוע ייאוש בתוך העם".

מסעוד פזשקיאן, מנתח לב בן 69, גבר בבחירות על המועמד השמרני סעיד ג'לילי , הוא זכה ביותר מ-16 מיליון קולות לעומת סעיד ג'לילי שקיבל כ-13.5 מיליון קולות בלבד.

פזשקיאן היה חבר פרלמנט בשנת 2008 שמתח ביקורת על האופן האלים שבו דיכא המשטר את המחאות ברחובות. הוא שירת כרופא בחזית במלחמת איראן עיראק והיה שר הבריאות בממשלת הנשיא הרפורמיסטי חתאמי.

באיראן אומרים כי הבחירה משקפת את רצון הדור הצעיר והמעמד הבינוני העירוני לראות שינוי באיראן.

נשיא מהמחנה הרפורמיסטי משפר את תדמיתו של המשטר האיראני בעיני הקהילה הבינלאומית אבל המנהיג העליון עלי ח'מינאי בן ה-85 הוא זה שקובע בכל העניינים החשובים, בענייני הביטחון, החוץ ופרוייקט הגרעין האיראני.

ח'מינאי ייתן ככל הנראה חופש פעולה נרחב לנשיא החדש כדי לטפל במשבר הכלכלי הקשה שפוקד את איראן, מסעוד פזשקיאן  הבטיח לטפל בכלכלה הכושלת, הסובלת מניהול לקוי, שחיתות וסנקציות אמריקאיות.

מסעוד פזשקיאן יסייע למנהיג העליון ח'מינאי בפריצת דרך אפשרית ביחסיו עם המערב ועלול לסייע לו לחתום על הסכם גרעין חדש עם המערב והפשרת הכספים האיראניים האדירים שמוקפאים בבנקים במערב עקב הסנקציות.

למרות המגבלות על סמכויותיו, כנשיא, צפוי מסעוד פזשקיאן למלא תפקיד מפתח בבחירת יורשו של המנהיג העליון ח'מינאי, הנשיא הבא עשוי להשפיע על עיצוב פני איראן לעשורים הבאים דרך השפעתו על בחירת המנהיג העליון הבא.

בכל הקשור למדיניות איראן כלפי ישראל והרצון האיראני להשמידה בחירתו של מסעוד פזשקיאן איננה משנה דבר, המנהיג העליון ו"משמרות המהפכה" האיראניים הם חוד החנית של המדיניות הזו ושל המדיניות לייצר נשק גרעיני כדי להשיג את המטרה הזו ולהפוך למעצמה אזורית גרעינית במזרח התיכון שבזכות הנשק הגרעיני היא יכולה להגביר את מאמצי ההתפשטות שלה באזור.

עלי ח'מינאי לא יאפשר לנשיא החדש לנהל מדיניות של התקרבות למערב, הבידוד הבינלאומי של איראן צפוי להימשך, מהר מאוד הוא יגלה שיש הבדל גדול בין הבטחותיו בבחירות לבין יכולתו לממש אותן.

הנשיא החדש צפוי להמשיך בהידוק הקשרים בין איראן לרוסיה ולסין כדי לצמצם את ההגמוניה העולמית של ארה"ב.

בשורה התחתונה, ההערכה במערכת הביטחון בישראל היא כי מדובר כנראה ב"נשיא בובה" שיבצע ללא עוררין את הנחיותיו של המנהיג העליון ח'מינאי ואת מדיניות ההתפשטות של "משמרות המהפכה".

גם נשיאים מהמחנה הרפורמיסטי שהיו לפניו, כמו  רוחאני וחתאמי, לא עצרו את המירוץ של איראן להשיג נשק גרעיני, הוא צפוי להמשיך באותה הדרך, הסכנה לישראל איננו משתנה במאומה בעקבות היבחרו של נשיא חדש באיראן.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי