העיתון ניו יורק טיימס פירסם אתמול כתבה שבה טען כי המצב הפנימי באיראן עלול להשפיע על ההחלטה של איראן האם להגיב על התקיפה הישראלית בשטחה, בין אחת הדילמות של המשטר האיראני קיימת שאלת מצבו הבריאותי של המנהיג העליון עלי ח'מינאי בן ה-85.
על פי מקורות העיתון, עלי ח'מינאי חולה מאוד ובצמרת האיראנית מתפתח קרב ירושה שקט שהחריף לאחר שנשיא איראן הקודם אברהים ראיסי נהרג בתאונת מסוק, יש חשש במחנה השמרני כי עלי ח'מינאי מייעד את בנו מוג'תבא בן ה-55 לתפקיד היורש.
גורם נוסף שעלול להשפע על החלטת איראן הינו מצבם של ארגון חזבאללה ותנועת חמאס שספגו מכה קשה מישראל, להערכת העיתון הדבר עלול להפעיל לחץ על איראן להתקדם בתוכנית הגרעין שלה, דבר שעשוי להיות מאתגר יותר עבור האיראנים במקרה של מערכה נרחבת יותר מול ישראל.
ההערכה בישראל היא כי איראן תגיב בסופו של דבר על התקיפה הישראלית כדי לשמור על מעמדה האזורי ותדמיתה כמדינה חזקה, לקרב הירושה אין עדיין השפעה חזקה על ההחלטות של הצמרת האיראנית, מי שקובע את ההחלטות הינו המנהיג העליון עלי ח'מינאי שמוביל את קו השנאה העזה לישראל ואת הרצון להשמידה, גם בנו מוג'תבא הולך באותה הדרך וגם משתתף בדיכוי האכזרי של כל מי שמתנגד לדרכו של אביו.
השאלה היא האם מותו של המנהיג העליון עלי ח'מינאי יזעזע את המשטר הפוליטי הקיים?
ייתכן שבגלל העימות הצבאי הישיר של איראן עם ישראל, שהוא רק בראשיתו, כן תהייה לכך השפעה על יציבותו של המשטר, המנהיג העליון לוקח בחשבון את האפשרות שישראל תנסה באמצעות פגיעה קשה באתרי הגרעין ובתעשיית הנפט האיראנית לעורר את הרחוב האיראני לאינתיפאדה נגד המשטר כדי להפילו.
במקרה שעלי ח'מינאי ימות ייבחר מנהיג עליון חדש לאיראן שאמור להנהיג אותה בשעותיה הקשות, אבל בגלל המצב הרגיש בו נמצאת איראן מול ישראל ונוכח האפשרות שדונלד טראמפ, שנוא נפשו של המשטר, עלול להיבחר לנשיא הבא של ארה"ב, גורמי מודיעין מערביים אינם מוציאים מכלל אפשרות ש"משמרות המהפכה" ישתלטו על מוקד קבלת ההחלטות,ינצלו את עובדת היותו של המנהיג העליון חדש בתפקידו ויצמצמו בפועל את סמכויותיו, הם יפעלו לקבל את ההחלטות החשובות כדי לשמר את השלטון השמרני ולדכא ביד קשה כל ניסיון ברחוב האיראני להפיל את השלטון.
יש להם גם אינטרס כלכלי רחב לשמור על העסקים והחברות שהקימו במהלך השנים.
מי שאמור לקבוע את זהות המנהיג העליון החדש היא מועצת המומחים שמורכבת מ-86 אנשי דת, אולם אם ימות עלי ח'מינאי בשעה שמצבה הביטחוני של איראן מחמיר, תתגבר ההשפעה של "משמרות המהפכה" על מערכת קבלת ההחלטות ובחירת המנהיג החדש של איראן.
מועצת שומרי החוקה של איראן היא זו שאמורה לבחור את רשימת המועמדים הסופית לתפקיד המנהיג העליון , בעוד נשיאה הנוכחי של איראן מסעוד פזשכיאן משתייך למחנה הרפורמיסטי שנחשב ל"מתון", צפוי שהמנהיג העליון החדש שייבחר ימשיך את המסורת של הקו השמרני שקבעו רוחאללה ח'ומייני ואחריו עלי ח'מינאי, לכן בהחלט מועמדותו של מוג'תבא , בנו של עלי ח'מינאי, לתפקיד הינה אפשרית בהחלט.
למוג'תבא יש קשרים טובים עם הצמרת הביטחונית האיראנית, הוא מהווה כיום חלק בלתי נפרד ממערכת קבלת ההחלטות בגלל מצבו הבריאותי הרעוע של אביו וגם מעמדו הדתי התחזק.
עם זאת, קיימת הסתייגות קשה בקרב הממסד הדתי שתפקיד המנהיג העליון של איראן יעבור בירושה מאב לבן, ישנם אנשי דת אחרים שלוטשים את עיניהם לתפקיד המנהיג העליון כמו היאתוללה עלי ריזא אעראפי, סגן מזכיר מועצת המומחים ומנהל המכללות הדתיות.
מותו של הנשיא הקודם אברהים ראיסי בתאונת מסוק טרף את הקלפים בקרב הירושה, היו אפילו שמועות חזקות באיראן כי מוג'תבא, בנו של המנהיג העליון הוא שעמד מאחורי התאונה וחיסל את אברהים ראיסי שההיה מועמד מוביל לרשת את עלי ח'מינאי כמנהיג העליון של איראן.
כך או כך, איראן נמצאת במצב רגיש מאוד, ישראל הצליחה לפרק את ציר ההתנגדות שהקים המנהיג העליון עלי ח'מינאי ועכשיו היא מאיימת על המשטר ועל פרוייקט הגרעין שהינו בבת עינו של המשטר.
מצבו הבריאותי של עלי ח'מינאי הוא בכי רע, דבר שעלול להשפיע על קבלת ההחלטות הנכונות מבחינתו על עתידה של איראן.
כרגע, הוא ממשיך להוביל את הקו הקיצוני של עימות עם ישראל ועם מדינות המערב, נראה שהוא מתכנן התקפה נוספת של טילים בליסטיים על ישראל בתגובה על ההתקפה הישראלית, הוא נחוש ללכת עד הסוף ולשמור על הישרדותו של המשטר.
ישראל צריכה לנצל את מצב הבריאותי המורכב ולהגביר את הלחץ הצבאי על איראן כדי לערער את שלטון ההיאתולות, זו הזדמנות טובה שאסור להחמיצה, היא עשויה לצבור תאוצה אם דונלד טראמפ ייבחר מחדש לתפקיד הנשיא.