המזרח התיכון ממתין להגעתו של עמוס הוכשטיין לאזור

השליח האמריקני עמוס הוכשטיין יגיע היום לביירות בצל אופטימיות זהירה בלבנון ובממשל ביידן כי ניתן לסגור הסכם הפסקת אש בין ישראל לחזבאללה. משרד החוץ האמריקני הודיע כי הושגה התקדמות במגעים עם לבנון ובירושלים מעריכים כי איראן נתנה אור ירוק לחזבאללה לקבל את ההסכם.

המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין יגיע היום לביירות להמשך הדיון עם ממשלת לבנון על הסכם הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה.

לפי הדיווחים בלבנון, הוכשטיין ייפגש עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ועם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי. אחרי הביקור בביירות הוא צפוי להגיע לישראל ביום רביעי או חמישי.

משרד החוץ האמריקני עדכן כי הושגה התקדמות במגעים על הפסקת אש בלבנון.

גורמים אמריקנים העריכו אמש כי יש יותר מ-50 אחוזים שעמוס הוכשטיין יצליח לסגור עם הצדדים הסכם על הפסקת אש.

על פי גורמים בלבנון יש עדיין מחלוקות בכמה נושאים:

א.דרישה לבנונית כי ישראל תפסיק את הטיסות במרחב האווירי של לבנון.

ב.זכותו של צה"ל לפעול בדרום לבנון במקרה של הפרות ההסכם והחלטה 1701 מצד חזבאללה.

ג.לבנון דורשת שהועדה שתהיה אחראית לבקרה ולאכיפת היישום של החלטה 1701 לא תורחב, ותכלול את ארצות הברית, צרפת, לבנון, ישראל והאו"ם בלבד, ללא תוספת של בריטניה, צרפת או מדינה ערבית כלשהי, כפי שהוצע בתחילה.

עלי חסן חליל, עוזרו הפוליטי של יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לבנון העבירה את תגובתה בכתב לשגרירה האמריקנית בלבנון.

לדבריו, לבנון "הביעה את תגובתה למתווה באווירה חיובית" והדגיש כי "כל התגובות שהוצגו במסמך מאשרות את הדבקות לנוסח המדויק לנוסח החלטה 1701 ולסעיפיה".

חליל אמר כי ההצלחה של היוזמה האמריקנית תלויה כעת בישראל, וכי אם ישראל אינה מעוניינת בפיתרון "היא יכולה ליצור 100 בעיות חדשות".

עוד אמר, כי ישראל מנסה כעת לנהל משא ומתן תחת אש, אך הדגיש כי הדבר לא ישפיע על עמדת לבנון.

גורמים מדיניים בירושלים מאשרים כי במסגרת ההסכם המתגבש בין ישראל ללבנון ייקבעו גם לוחות זמנים לתחילת הדיון בסוגיית 13 נקודות המחלוקת בין ישראל ללבנון בנושא הגבול היבשתי.

ההערכה בישראל היא כי איראן נתנה אור ירוק לחזבאללה להסכים להפסקת האש, כדי להעביר מסר חיובי לנשיא טראמפ כי רצונה בהרגעת המתיחות במזרח התיכון וגם מתוך תכנון לשקם את כוחו הצבאי של חזבאללה בהמשך.

כרגע חזבאללה מתעלם מההתנייה שהציב בזמנו חסן נצראללה כי הפסקת האש בלבנון מותנה בהפסקת אש ברצועת עזה, אם אכן  הדרישה הזו לא תעלה, מדובר בהישג לישראל שהצליחה לנתק את הקשר בין שתי הזירות.

עם זאת, גורמים בכירים בירושלים מקווים שהשגת הפסקת אש בלבנון תפעיל לחץ על חמאס ברצועת עזה וניתן יהיה לקדם את עסקת החטופים.

לסיכום: המזרח התיכון כולו ממתין לביקורו של השליח המיוחד עמוס הוכשטיין בלבנון ואחר כך בישראל כדי לראות אם הוא יכול לסגור את הסכם הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה אחרי מלחמה ארוכה של יותר משנה.

להשגת הסכם כזה יש חשיבות רבה בהרגעת המתיחות במזרח התיכון והיא עשויה להשפיע גם על הפחתת המתיחות בין ישראל לבין איראן.

כאמור, לא ברור עדיין האם חזבאללה מתנה את ההגעה להסכם הפסקת אש בלבנון בכך שיושג הסכם דומה ברצועת עזה או שהוא ויתר על הדרישה הזו.

חסן נצראללה התעקש על הנקודה הזאת כדי להדגיש את עיקרון "אחדות הזירות" עכשיו צריך לראות אם יורשו, השיח' נעים קאסם ויתר על הדרישה הזו.

ההתעקשות של חסן נצראללה לתמוך בארגון החמאס ברצועת עזה, באמצעות שיגור טילים וקטיושות לעבר ישראל, היא שהביאה את האסון על מדינת לבנון, על חזבאללה ועל חסן נצראללה עצמו ששילם על כך בחייו.

למדינת לבנון ולחזבאללה אין שום כתובת אחרת שתציל אותן מהאסון מלבד עמוס הוכשטיין, צרפת איננה יכולה לעזור להם וגם לא איראן שחטפה מכה קשה מישראל.

הן זלזלו בעמוס הוכשטיין ולא שעו לאזהרותיו לפני כמה חודשים, עכשיו הן מבינות שאם יש מישהו שיכול להציל אותן מאש התופת של ישראל הרי שזה הוא עצמו.

לבנון וחזבאללה אינן יכולות להתמודד עם בעיית יותר ממיליון עקורים לבנונים, הרס בתים וכפרים בדרום לבנון וחורבנו של רובע הדאחייה בביירות, אם לא ישתפו פעולה עם עמוס הוכשטיין, ההרס רק יתרחב ומספר העקורים יילך ויגדל.

אם הן ימשכו זמן, הנשיא טראמפ ייכנס לבית הלבן בחודש ינואר ועל פי גורמים אמריקנים הוא אמור להטיל סנקציות כלכליות כבדות על איראן שתתקשה לתמוך כספית בחזבאללה ולשקם את דרום לבנון ושכונת א-דאחייה כפי שהיא הבטיחה לשיח' נעים אלקאסם.

לכן, לבנון זקוקה להפסקת אש מיידית כדי למנוע את קריסתה המוחלטת, הדרך היחידה שנותרה לו היא להיעזר בתיווך האמריקני כדי להביא להפסקת המלחמה.

יישום החלטה 1701 הוא חשוב מאוד בדרך לשיקומה של לבנון, אולם הוא איננו מספיק, מדינת לבנון חייבת לפרק את חזבאללה המוכה מנשקו ולהפסיק להיות בת ערובה בידיו ובידיה של איראן.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי