האם דין קריית שמונה כדין ביירות בירת לבנון?

ישראל משנה את המשוואה ביחס לירי הרקטות מלבנון לעבר שטח ישראל ותוקפת מטרות חזבאללה בביירות. ההערכה בישראל היא כי חזבאללה יבליג על ההפצצה הישראלית בביירות, ההערכה בלבנון היא כי ארגון "אלג'מאעה אלאסלאמיה" או ארגון פלסטיני אחראי לשיגור הרקטות לעבר קריית שמונה.

 ישראל שינתה את מדיניות התגובה שלה לגבי שיגורי הרקטות משטח לבנון לעבר ישראל, בשבוע החולף היו שתי תקריות שבהן שוגרו מדרום לבנון רקטות לעבר קריית שמונה.

בתגובה תקפה ישראל אתמול יותר מ-20 מטרות צבאיות של חזבאללה בדרום לבנון וברובע דאחיה בביירות, גורמים ביטחוניים מסרו כי בשכונת א-דאחיה הותקף מחסן כטב"מים של יחידה 127 של ארגון חזבאללה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אמש "מי שעדיין לא הפנים את המצב החדש בלבנון, קיבל היום דוגמא נוספת לנחישותנו, המשוואה השתנתה, מה שהיה לפני ה-7 באוקטובר לא יחזור על עצמו, לא נאפשר ירי על ישובינו גם לא טפטוף".

שר הביטחון ישראל כ"ץ הזהיר כי " אם ביישובי הגליל לא יהיה שקט, לא יהייה שקט גם בביירות, דין קריית שמונה כדין ביירות".

חזבאללה מיהר להתנער משיגור הרקטות לעבר קריית שמונה,מקור בכיר בחיזבאללה מסר לערוץ "אל-מידאין" כי חיזבאללה עדיין מחויב לחלוטין להסכם הפסקת האש. לטענת המקור, לחיזבאללה אין קשר למטח ששוגר מדרום לבנון לעבר אזור קריית שמונה. הוא טען כי תקריות אלה באות בהקשר של "אמתלות חשודות להמשך התוקפנות הישראלית בלבנון".

ממשל טראמפ מיהר להתייצב לצד ישראל ונתן לה גיבוי מוחלט, מורגן אורטיגוס,סגנית השליח המיוחד למזה"ת אמרה אתמול: "ארה"ב תומכת לחלוטין בתגובת ישראל להפרת הפסקת האש מהצד הלבנוני."

ההערכה בישראל היא כי חזבאללה יבליג על ההפצצה הישראלית בביירות, אין לו מספיק כוח צבאי להתעמת עם ישראל והוא חושש שישראל  תרחיב בתגובה את  נוכחותה הצבאית בדרום לבנון ותקים שם אזור חיץ נרחב שימנע את שיקום הכפרים בדרום לבנון ואת שיקום יכולותיו הצבאיות בכל שטח לבנון.

פרשנים פוליטיים בלבנון טוענים כי ארגון "אלג'מאעה אלאסלאמיה" או ארגון פלסטיני הם שאחראים לשיגור הרקטות לעבר קריית שמונה.

מערכת המודיעין הישראלית בודקת כעת אם חזבאללה משחק משחק כפול ומנהל מערכת הונאה שבה הוא מפעיל טרור נגד ישראל באמצעות פרוקסיז שלו כמו ארגון "אלג'מאעה אלאסלאמיה" או באמצעות ארגוני הטרור חמאס או הג'יהאד האסלאמי.

בכל מקרה, גורמי ביטחון בכירים אומרים כי חזבאללה מותח את החבל, הוא מפר את הסכם הפסקת האש וישראל לא תאפשר לו לחדש את מדיניות טפטופי הירי לעבר ישובי גבול הצפון, התגובה הצבאית הישראלית תהיה קבועה ונחרצת.

צבא לבנון עדיין חלש ואינו מצליל לאכוף את הסכם הפסקת האש ולמנוע התקפות על ישראל מדרום לבנון.

חזבאללה מוגבל מבחינת התגובות שלו,מאז הושג הסכם הפסקת האש בנובמבר האחרון. חיזבאללה מבין שעליו לבחור בין כניעה למציאות הקיימת, כל תגובה שלו היא נטילת סיכון גדול שעלולה לשמש תירוץ לישראל לפתוח בסבב לחימה נוסף, שעלול לפגוע קשות ביכולותיו ובקיומו הצבאי.

ההערכה של גורמי ביטחון בכירים היא כי חיזבאללה הופתע, הוא לא צפה שירי הרקטות יוביל לתקיפת רובע הדאחיה בביירות על ידי ישראל, להפחדת הציבור התומך בו ולהברחת תושביו מבתיהם פעם נוספת.

בעקבות האירועים ביטל חזבאללה חגיגה שתוכננה להתקיים ביום שישי אחר הצהריים לציון "יום ירושלים העולמי", שבה אמור היה לנאום סגנו של מזכ"ל הארגון, השייח' נעים קאסם.

עד שעות הערב המוקדמות אמש לא פרסם הארגון כל תגובה רשמית, למעט אמירתו של חבר הפרלמנט מטעם חיזבאללה, איברהים מוסאווי, שקרא לממשלת לבנון "להבהיר לציבור מה היא הכינה כדי לעצור את הפגיעה המתמשכת בריבונות הלבנונית", תוך הדגשה כי "הבריונות הישראלית אינה יכולה להימשך".

התקיפה של צה"ל ברובע א-דאחייה בביירות גרמה למבוכה גדולה בחזבאללה, בממשלת לבנון ובנשיאות הלבנונית.

הפעיל הפוליטי ועורך האתר "ג'נוביה", עלי אלאמין, טוען שחיזבאללה ניצב בפני שלוש אפשרויות:
האחת, להגיב באופן שיתאים לתקיפות שספג – דבר שעלול להוביל להסלמה משמעותית ולהתקפות ישראליות שהוא לא יוכל לעמוד בהן; השנייה, לשתוק ולא להגיב כלל; והשלישית, להמשיך במדיניות המוכרת של תקיפות ללא נטילת אחריות, כמו שיגור רקטות ממקור לא ידוע.

עם זאת, אלאמין מציין שהאסטרטגיה הזו מאבדת מיעילותה, מכיוון שישראל כבר אינה מתייחסת למתקפות אלה כפעולות של גורמים אנונימיים, אלא מגיבה ישירות נגד חיזבאללה.

אלאמין מסכם שחיזבאללה נאלץ להיצמד להנחיות המדינה הלבנונית בזירה הפוליטית, אך הוא מזהיר שאם יאבד את עוצמתו הצבאית והביטחונית, הדבר יוביל לסופו.

לדבריו, קיים מאבק פנימי בתוך הארגון בין אגף שמוכן לקבל את המציאות החדשה שנוצרה לאחר נפילתה של סוריה והיחלשותה של איראן, לבין כוחות שממשיכים לדבוק בלחימה נגד ישראל.

מצב זה מסביר, לדבריו, את ההתרחשויות האחרונות, כולל ירי הרקטות שמקורו אינו ברור, שלגביו חיזבאללה לא לקח אחריות רשמית.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי