מאז חידוש הלחימה ברצועת עזה ב-12 במרץ האחרון, פועל צה"ל ליצירת מציאות חדשה בשטח כדי להגביר את הלחץ הצבאי על חמאס להסכים לדון במתווה וויטקוף לשחרור החטופים.
ראש הממשלה נתניהו הודיע בתחילת החודש הנוכחי, על כינון "ציר פילדלפי 2" או "ציר מורג", שנועד להפריד בין העיר ח'אן יונס לעיר רפיח שבדרום רצועת עזה , זאת בנוסף ל"ציר פילדלפי" שעל גבול הרצועה עם מצרים.
צה"ל הודיע בסוף השבוע שעבר כי כוחותיו מאוגדה 36 הצליחו להשתלט באופן מלא על "ציר מורג" ולכתר את העיר רפיח מכל הכיוונים, תוך מיסוד הציר והשלמת השליטה עליו.
"ציר מורג", שנקרא כך על שם הישוב מורג שפונה במסגרת ההתנתקות בשנת 2005, הוא נחשב לאחד מהמעברים האסטרטגיים בדרום הרצועה.
הציר משתרע מהים במערב ועד לציר סלאח א-דין במזרח, ומגיע עד לנקודה האחרונה בגבול שבין הרצועה לשטח ישראל , סמוך למעבר סופה לשעבר שישראל סגרה בשנת 2008.
גורמים צבאיים אומרים כי ישראל השתלטה על אזור זה, ששטחו כ-12 קילומטרים רבועים, במטרה לנתק את העיר רפיח – שער הכניסה הדרומי של הרצועה המחובר לשטח המצרי – משאר אזורי הרצועה, ובמיוחד מהמרכז והצפון.
ההשתלטות על "ציר מורג" עוזרת לצה"ל לבתר את הרצועה ולחצוץ בין העיר רפיח לבין העיר ח'אן יונס ובכך להדק את השליטה המבצעית של צה"ל בשטח.
גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי ההשתלטות הישראלית על "ציר מורג" בדרום הרצועה תסייע בהגברת הלחץ על חמאס ותזרז עסקת חטופים נוספת.
צה"ל מתנהל בזהירות ברצועת עזה בשטחים הפתוחים, מבחינה מבצעית, עד כה כמעט לא נרשמו עימותים או קרבות משמעותיים באזורי החדירה הקרקעית בין צה"ל לבין כוחות חמאס והג'יהאד האסלאמי ששנמנעעים מעימות עם צה"ל כל עוד הוא לא נכנס ללחימה בשטחים המיושבים באוכלוסיה.
גורמים בחמאס אומרים כי מחבלי הזרוע הצבאית של חמאס, נמנעים נכון לעכשיו ממגע ישיר עם כוחות צה"ל, לנוכח ההתקדמות האיטית והמדורגת של כוחות צה"ל במיוחד במזרח הרצועה.
חמאס עדיין נותן הזדמנות למשא ומתן והגעה להסכם על פעימה נוספת של שחרור חטופים בינתיים, צה"ל מתמקד בעיקר בהפצצות אוויריות וארטילריות והצליח להפוך את "ציר מורג" לעובדה בשטח שנשלט באופן מלא על ידי כוחות צה"ל.
גורמים צבאיים אומרים כי "ציר מורג" מהווה נקודה אסטרטגית חיונית, שכן הוא מנתק את החיבור בין רפיח לח'אן יונס, ומעניק לישראל יכולת שליטה מוגברת על תנועות בשטח, פיקוח צבאי, וחסימת הכנות מבצעיות של חמאס, ישראל מנסה לקבוע מציאות חדשה בשטח שתשנה את המפה הגיאוגרפית והדמוגרפית של הרצועה, בעיקר על ידי בידוד הדרום מהמרכז ומהצפון.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"