מיהו באמת יאסר אבו שבאב?

העיתון "א-שרק אלאווסט" פירסם כתבת פרופיל קצרה על דמותו של יאסר אבו שבאב העומד בראש המליציה החמושה באזור רפיח.

העיתון "א-שרק אלאווסט" פירסם הבוקר כתבת פרופיל קצרה על יאסר אבו שבאב העומדת בראש המליציה החמושה באזור רפיח, תחת הכותרת:

"יאסר אבו שבאב… עזתי שנוי במחלוקת שנעלם עם היעלמות הסיוע וחוזר איתו."

בדיווח נמסר כי עם חידוש כניסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, חזר העזתי יאסר אבו שבאב לקדמת הבמה, לאחר שנעדר מהשטח ומהרשתות החברתיות – ובעיקר מחשבון הפייסבוק שלו – במשך כשלושה חודשים.

 

אבו שבאב מעורר מזה זמן מה מחלוקת: חלק מתושבי עזה מקשרים את שמו עם גניבת סיוע הומניטרי שהוזרם לרצועה בעבר, בעוד אחרים מגוננים עליו ואף משבחים אותו על מה שהם מכנים "אבטחת הגעת הסיוע" ו"הגנה עליו".

 

על פי הדיווח, בחודש שעבר חידש אבו שבאב את פעילותו בפייסבוק והכריז כי שב לפעול לאבטחת הגעת הסיוע לאזורים האזרחיים. הדבר עורר שאלות רבות בנוגע לשובו הפתאומי ולהצהרתו, במיוחד לנוכח העובדה ששמו נקשר בעבר אצל רבים עם גניבת סיוע.

 

לפי מקורות שונים ששוחחו עם "א-שרק אל-אוסט", אבו שבאב ואנשי הקבוצה החמושה שמופיעים לצדו בתמונות שפורסמו ברשתות החברתיות – שוהים בעיקר באזורים שבין מזרח רפיח לדרום-מזרח ח'אן יונס. אזורים אלה נמצאים כיום בשליטה ישראלית, ומתגוררים בהם רק עשרות אנשים, בני שבט ה"תראבין", אליו משתייכים אבו שבאב ואנשיו.

 

מי הוא יאסר אבו שבאב?

 

אין מידע מדויק על מספר אנשי הכוח החמוש שאבו שבאב הקים, אך הוא מוערך בעשרות, אולי מאות, לפי סרטונים ותמונות שפורסמו בטיקטוק וברשתות אחרות – בהם נראים כלי רכב 4×4 ואמצעי לחימה.

 

הכתב של "א-שרק אל-אוסט" לא הצליח להשיג את אבו שבאב, וכל קווי הטלפון שברשותו היו מנותקים.

 

לפי מקורות שמכירים אותו, אבו שבאב הוא צעיר פשוט שנעצר בעבר על ידי משטרת חמאס באשמת החזקת סמים וסחר בהם, אך נמלט מהכלא עם אסירים נוספים עם פרוץ המלחמה והתגברות ההפצצות של ישראל.

 

המקורות מדגישים כי אין לו שיוך ארגוני לשום גוף פלסטיני, ולא ידוע שהיה מעורב בשיתוף פעולה עם ישראל, החזקת נשק, הם מציינים, היא עניין מקובל ברוב שבט התראבין.

 

לאחר שאבו שבאב הואשם על ידי תושבים בגניבת סיוע, תקפו כוחות הביטחון של חמאס בנובמבר 2024 מקומות שבהם שהה עם אנשיו. בתקיפה נהרגו לפחות 20 בני אדם ונפצעו עשרות.

 

תחילה נטען כי הוא נהרג כששיגרו רקטה נגד טנקים לעבר רכב שבו נמלט, אך התברר כעבור ימים כי זה היה אחיו שנהרג, ולא הוא. על פי חלק מהמקורות, הוא נמלט לאזורים סמוכים מאוד לעמדות צה"ל ממזרח לרפיח.

 

לאחר תקופה שבה נעלם, שב אבו שבאב להופיע עם חידוש כניסת הסיוע. סרטונים שפורסמו ברשתות מציגים את אנשיו מאבטחים את הסיוע, כלי רכב של משלחות זרות, ועובדים של הצלב האדום. בני שבט הטרבין נראים מדברים עם אנשי המשלחות.

 

בכל פעם שנכנס סיוע לרצועה, מפרסם אבו שבאב בפייסבוק פוסט שבו הוא מתאר את הגנתו על הסיוע ואת העברתו לשולי אזורים שאינם בשליטתו – מה שהוא מכנה "הצד השני" או ממשלת "העובדות בשטח", רמז לחמאס.

באחד הפוסטים האחרונים כתב:
"כשחילקנו את הסיוע בכבוד – השמיצו אותנו. כשעמדנו להגן עליו – האשימו אותנו. והנה אנחנו היום חוזרים לציבור, בני העם הזה."
הפוסט נחתם בשם "יאסר אבו שבאב – הכוחות העממיים".

 

לפי מקורות מקומיים, הסיוע שנבזז לא הגיע לחמאס – הוא נכנס לאזורים אזרחיים ללא אבטחה, מה שאיפשר את גניבתו. כאשר ניסתה יחידה של "החזית הפנימית" של חמאס לאבטח את הסיוע בדיר אל-בלח, היא הותקפה על ידי חיל האוויר הישראלי – שישה מאנשיה נהרגו, ובינתיים השתלטה כנופיה חמושה על הסיוע.

 

שעות לאחר מכן, ירה כוח של חמאס טיל לעבר אנשי הכנופיה, שישה מהם נהרגו, לפי מקורות בשטח.

 

ישנם מקורות הטוענים שאבו שבאב כלל אינו יודע לכתוב, ולכן סביר שמישהו אחר מנהל את עמוד הפייסבוק שלו – מה שמעורר שאלות על מי עומד מאחוריו, במיוחד נוכח פעילותו בשטחים מסוכנים שאף אחד כמעט אינו מגיע אליהם בשל נוכחות צה"ל.

 

בכמה מהפוסטים בעמוד, מצוין כי צוות תקשורת מקצועי אחראי על התוכן. באחד מהם, הוא לא מסתפק באזכור הגנת הסיוע, אלא אף קורא לאחדות ולהתנגדות לחמאס, אותה הוא מאשים בהשמצת דמויות עממיות.

 

לעיתים מכונה הכוח שלו "כוחות הפעולה העממיים", ובחלק מהסרטונים המפורסמים בטיקטוק מופיעים שמות כמו "כוחות למאבק בטרור".

 

יש המלעיגים עליו וקוראים לו, אף בצחוק, "כבוד הנשיא", ואחרים מכנים אותו "המדינה", בעיקר מאז החלו אנשיו להניף את דגל פלסטין על מדיהם ולבצע הצדעה לכל שיירה שעוברת באזורם.

 

לפי מקורות מקומיים, אבו שבאב סייע לאחרונה בפינוי משפחות שנלכדו על ידי צה"ל באזור אל-עמור, דרום-מזרח ח'אן יונס, והעבירן לאזור מערב העיר.

 

חמאס ממשיכה להאשים את ישראל בניסיון לעודד "כאוס ביטחוני" ברצועת עזה וגניבת סיוע באמצעות הפקרת השטח לכנופיות חמושות. מנגד, גורמים ישראליים אינם מסתירים את תקוותם שהציבור העזתי יתנער מחמאס ויתקומם נגדה, כפי שאכן קרה בחלק מהמקומות.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי