לאחר הפסקה של כחודשיים, חידשו ישראל וסוריה ב-5 בדצמבר את השיחות הביטחוניות ביניהן בפריז במטרה לנסות ולהגיע להסכם ביטחוני ביניהן.
מדובר בהמשך למסלול תיווך אמריקני שנפתח לפני כמה חודשים, גורמים מדיניים בכירים בירושלים מאשרים כי המשא ומתן חודש בלחץ של הנשיא טראמפ, למרות המבוי הסתום בשיחות, לדבריהם, הנשיא טראמפ מייחס חשיבות גדולה להשגת הסכם ביטחוני בין שתי המדינות כשלב מקדים להסכם נורמליזציה ויישום תוכנית השלום שלו במזרח התיכון.
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי השיחות היו טובות והוחלט להמשיך במגעים בניסיון להתקדם לעבר הסכם ביטחוני בין שתי המדינות, אולם הפערים הם עדיין עמוקים.
את ישראל ייצגו בשיחות מזכירו הצבאי של ראש הממשלה ומועמדו לראש המוסד רומן גופמן, שגריר ישראל בוושינגטון יחיאל לייטר וממלא מקום ראש המל"ל גיל רייך.
מהצד הסורי השתתפו שר החוץ אסעד א-שיבאני וראש המודיעין חוסיין אל סלאמה, בשיחות נכחו גם נציגיו של טראמפ, ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, וכן השגריר האמריקני בטורקיה והשליח לסוריה טום בראק.
על פי גורמים מדיניים, בשיחות הוסכם על הקמת מנגנון של שיתוף פעולה מודיעיני בזמן אמת, מעין "קו חם" שמטרתו תיאום בין המדינות,מניעת חיכוכים ואי הבנות ויטפל במחלוקות שיתעוררו, כמו המחלוקת בעקבות הטבח בדרוזים בסווידא, ה"קו חם" יאויש על ידי נציגים משלוש המדינות. כמו כן, סוכם כי המדינות יחלו במקביל למגעים על הסכם ביטחוני גם על נושאים אזרחיים כגון אנרגיה, בריאות וחקלאות. האמריקנים מקדמים גם רעיון שישראל תמכור גז לסוריה.
סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה לאחר השיחות, מפי גורם סורי כי בעקבות לחץ אמריקני, כל הפעילות הצבאית של ישראל בסוריה תיעצר. לדבריו, מדובר ב"הזדמנות היסטורית" לקדם את המו"מ בין המדינות "באופן חיובי".
עוד אמר הגורם הסורי כי לא ניתן יהיה להתקדם ב"נושאים אסטרטגיים" עם ישראל ללא "לוח זמנים מחייב וברור להשלמת הנסיגה הישראלית".
ארה"ב פרסמה אמש הודעה משותפת גם בשם ישראל וסוריה שבה נאמר כי ישראל וסוריה הגיעו להבנות על כך שהן מחויבות לשאוף להשיג הסדרי ביטחון ויציבות בני קיימא עבור שתי המדינות, הצדדים הסכימו להקים מנגנון משותף לאיחוד מידע, יחידת תקשורת ייעודית שתקדם תיאום מיידי ומתמשך בנושאי מודיעין, הפחתת מתיחות צבאית, פעילות דיפלומטית והזדמנויות מסחריות , בפיקוח אמריקני.
בהודעה נאמר כי "מנגנון זה ישמש פלטפורמה להתמודדות מהירה עם כל מחלוקת ולעבודה למניעת אי-הבנות. ארצות הברית מברכת על צעדים חיוביים אלה ונשארת מחויבת לתמיכה ביישום ההבנות הללו, כחלק ממאמצים רחבים להשגת שלום מתמשך במזרח התיכון. כאשר אומות ריבוניות משתפות פעולה באופן מכבד ופורה, שגשוג יחל".
לשכת ראש הממשלה פרסמה אמש הודעה שבה נאמר כי "לאחר תקופה של כמה חודשים, חודש השיח המדיני בין ישראל לסוריה בגיבוי ותמיכה אמריקנית. השיח התקיים כחלק מחזון הנשיא טראמפ לקידום השלום במזרח התיכון, ובמהלכו ישראל הדגישה את חשיבות הבטחת ביטחון אזרחיה ומניעת איומים בגבולותיה. ישראל חזרה על מחויבותה לקידום היציבות והביטחון האזוריים וביחס לצורך בקידום שיתופי פעולה כלכליים לטובת שתי המדינות. סוכם על המשך השיח לקידום המטרות המשותפות ושמירה על ביטחון המיעוט הדרוזי בסוריה".
למרות ההודעות האופטימיות שפורסמו, גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי לא הושגו בשיחות כל הסכמות על עדכון הסכם הפרדת הכוחות משנת , 1974 שקובע אזור חיץ בין ישראל לסוריה בפיקוח כוח של האו"ם.
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי מבחינת ישראל הקווים האדומים נותרו בעינם ואינם נתונים למשא ומתן, ישראל לא תיסוג מכתר החרמון ומרמת הגולן וכרגע גם לא מדובר בנסיגה מאזור החיץ שהוקם לאחר נפילת משטרו של בשאר אסד.
הסורים אינם מוותרים על דרישתם כי כל הסכם ביטחוני מחייב נסיגה ישראלית מלאה לקווים שהיו קיימים בדצמבר 2024.
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ישראל מנסה להתקדם בשיחות בתיאום עם ממשל טראמפ ולא להביא למשבר כשעל הפרק קיימים נושאים כבדי משקל כמו הסכנה האיראנית ופירוק חזבאללה בלבנון וחמאס ברצועת עזה מנשקם.
אולם, ספק רב אם ניתן להשיג פריצת דרך נוכח הדרישות הסוריות הבלתי מתפשרות לנסיגה ישראלית מאזור החיץ וכתר החרמון.
גורם ביטחוני בכיר אומר כי ממשל טראמפ חותר ל"הישג" אזורי, גם אם שברירי, ורואה בהסדרה עם סוריה חלק מתמונה רחבה יותר, ישראל זורמת עם הממשל ומנסה לרצות אותו, אך היא מגלה זהירות רבה בסוגיות ביטחוניות חשובות וסבוכות שכל ויתור בהן עלול לסכן את חיי תושבי רמת הגולן, ונראה כי ארה"ב מחפשת פתרונות יצירתיים למחלוקת כדי לאפשר התקדמות בשיחות.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"


