ישראל נערכת להסלמה בפעילות הצבאית האמריקנית נגד איראן

ארה"ב ממשיכה לתגבר את כוחותיה באזור ומכינה אופציות לפעולה קרקעית והגברת הלחץ על איראן,הנשיא טראמפ בין מהלך דיפלומטי להסלמה צבאית, בעוד ישראל מגבירה תקיפות ומתואמת עם וושינגטון לקראת כל תרחיש, כולל הרחבת העימות מול חזבאללה בלבנון.

גורמים בכירים אומרים כי ישראל נערכת להגברת הפעילות הצבאית האמריקנית נגד איראן בימים הקרובים, סוכנות רוייטרס דיווחה אתמול כי אלפי צנחנים מהדיוויזיה המוטסת ה-82 של הצבא האמריקני החלו להגיע למזרח התיכון, על פי הדיווח, הכוח כולל את מטה הדיוויזיה, חטיבת צנחנים אחת ויחידות לוגיסטיקה ותמיכה.

הדיוויזיה, שמבסיסה בפורט בראג שבצפון קרוליינה, מצטרפת לכ-2,500 לוחמי מארינס שהגיעו לאזור בסוף השבוע שעבר, כמו גם לאלפי מלחים וכוחות מיוחדים שנפרסו באזור בשבועות האחרונים.

כזכור,ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח בסוף השבוע שעבר כי הפנטגון שוקל לשלוח עד 10,000 לוחמים קרקעיים נוספים, ואם טראמפ יאשר, יהיו לארצות הברית יותר מ-17,000 לוחמי קרקע בפתחה של איראן.

על פי גורמים ביטחוניים בכירים, ארה"ב בונה את האופציה לפעילות קרקעית בתוך איראן כדי להגביר עליה את הלחץ הצבאי במטרה להגיע להסכם שיפתח את מיצרי הורמוז, בין האפשרויות שעומדות בפניה השתלטות על אי הנפט ח'ארג', שבירת המצור האיראני על מיצרי הורמוז, חילוץ צבאי של מאגר האורניום המועשר האיראני, וגל תקיפות  עצימות שיכלול תשתיות אנרגיה ומים.

ההערכה בישראל נכון לעכשיו היא שהנשיא טראמפ משתדל להביא לסיום הלחימה באמצעות משא ומתן דיפלומטי שייתן לו תמונת ניצחון בדמות פתיחת מיצרי הורמוז או הוצאת האורניום המועשר לרמה גבוהה  של 60 אחוזים והעברתו לגורם מחוץ לאיראן.

אולם, אם המשא ומתן ייכשל, יפנה הנשיא טראמפ ליישם את האופציות שהכין עבורו הפנטגון, על פי הידוע לגורמים מדיניים בכירים בירושלים, הנשיא טראמפ עדיין לא החליט באיזו דרך לנקוט, הוא מכין את כל האפשרויות הצבאיות וממשיך לבלבל את האיראנים באמצעות הצהרות סותרות.

במקביל, צה"ל מגביר את קצב התקיפות ברחבי איראן. לפי הערכות בצה"ל, הנזק שנגרם עד כה מוגדר משמעותי, ישראל ממשיכה למקסם הישגים בניסיון לפגוע כמה שיותר באיראן עד לתום האולטימטום שנתן טראמפ לאיראנים ב-6 באפריל.

צה"ל החל לפגוע בתשתיות לאומיות איראניות שיש להן  שימוש צבאי ואזרחי, כמו מפעלי הפלדה, כור המים הכבדים באראק והמפעל הפטרוכימי שמבוסס על עיבוד נפט בתבריז שבצפון מערב איראן.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אמש בריאיון לרשת "ניוזמקס" האמריקנית כי אינו מעוניין "לשים לוח זמנים" על ציר הזמן לסיום המלחמה באיראן. נתניהו הוסיף כי ישראל השיגה יותר ממחצית מיעדי המלחמה שלה, וציין כי הוא מאמין שהמשטר האיראני "יקרוס מבפנים".

גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ישראל מתואמת היטב עם ארה"ב וכי ישראל תקבל כל החלטה של הנשיא טראמפ על מועד הפסקת המלחמה נגד איראן, עם זאת יש הבנה מלאה בין ישראל לארה"ב בדבר הצורך לפעול נגד חזבאללה בלבנון, גם אם תושג הפסקת אש באיראן, האמריקנים מבינים את הצורך להפריד בין שתי הזירות ולהכות קשה את חזבאללה.

בתוך כך, סוכנות הידיעות AP דיווחה אמש מפי גורמים ישראלים ואמריקנים כי בעלות בריתה של ארה"ב במפרץ הפרסי, בהובלת סעודיה ואיחוד האמירויות, דוחקות בנשיא ארה"ב דונלד טראמפ להמשיך בניהול המלחמה נגד איראן משום שהרפובליקה האיסלאמית לא נחלשה מספיק כתוצאה מהמלחמה. במדינות המפרץ ציינו גם כי הרגע מציע הזדמנות היסטורית לגרום נזק קשה לשלטון בטהרן פעם אחת ולתמיד.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי