האם איראן נסוגה זמנית מכוונתה לתקוף את ישראל?

ההערכה בישראל היא שאיראן נסוגה כרגע באופן זמני מתוכניתה לתקוף צבאית את ישראל בטילים בליסטיים והחליטה לפתוח בדיאלוג עם הממשל האמריקני החדש. ההנהגה האיראנית אינה רוצה להסתבך עם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ וחוששת שישראל תתקוף בתגובה את אתרי הגרעין שלה.

רשת "סקיי ניוז  אלערביה" דיווחה אתמול כי המשטר האיראני החליט בשלב זה שלא לבצע מתקפת נגד בשטח ישראל.

בדיווח נמסר כי איראן שוקלת לקיים שיחות מול ממשלו של הנשיא טראמפ ועד אז היא מקפיאה את המתקפה.

שר החוץ של איראן עבאס עראקג'י אמר אתמול כי ”ערוצי התקשורת עם ארה"ב עדיין פתוחים ולמרות המחלוקות עמה על טהראן ללמוד כיצד לנהל אותן כדי להפחית את העלויות שלהן  ולהפחית את המתיחות."

לפניו אמר נשיא איראן מסעוד פזשכיאן כי " אנו צריכים להתמודד עם אמריקה בזירה הבינלאומית ועדיף לנהל את הנושא הזה בעצמנו".

גורמים ביטחוניים בישראל בודקים את הדיווחים האלה וכרגע ההערכה היא כי אכן, בשלב הזה, איראן נסוגה מכוונתה לתקוף צבאית את ישראל בתגובה על התקיפה הישראלית בשטחה.

לא מדובר רק ב"אפקט טראמפ", מהחשש של איראן להסתבך עם הנשיא החדש של ארה"ב שתומך בהשמדת מתקניה הגרעיניים, האיראנים מבינים כי אזורים נרחבים באיראן חשופים להתקפות אוויריות של ישראל לאחר שחיל האוויר הישראלי חיסל את מערך ההגנה האווירית האסטרטגי של איראן והיא חוששת שישראל תתקוף את אתרי הגרעין שלה ומתקני תעשיית הנפט.

איראן גם מעוניינת להגיע להסכם גרעין חדש עם הנשיא דונלד טראמפ.

סיבה נוספת היא שבימים האחרונים עיראק העבירה מסרים ברורים לאיראן כי היא מתנגדת לתקיפה של ישראל משטחה באמצעות טילים בליסטיים מחשש לתגובה קשה של ישראל ובפגיעה ביעדים אסטרטגיים של עיראק.

גורמי מודיעין מערביים מדווחים על מחלוקות קשות בצמרת האיראנית, מאחורי הקלעים, בין המחנה הרפורמיסטי בראשות הנשיא מסעוד פזשכיאן ויועצו ג'וואד זריף לבין המחנה השמרני בראשות המנהיג העליון עלי ח'מינאי ומפקדי "משמרות המהפכה".

המחנה הרפורמיסטי סבור כי נוכח ניצחונו של הנשיא טראמפ בבחירות רצוי שאיראן תנמיך פרופיל כעת ותמצא דרך אחרת לנקום בישראל במקום בעימות צבאי חזיתי של טילים בליסטיים, אולי באמצעות פיגועים בחו"ל, בעוד שהמחנה השמרני התעקש להגיב במתקפה רצינית לעבר ישראל של מאות טילים בליסטיים כדי להרתיע אותה מהתקפות נוספות.

המחנה הרפורמיסטי מעוניין בהסקת מסקנות מהכהונה הקודמת של טראמפ כנשיא ולפתוח בדיאלוג עם הנשיא טראמפ כדי להגיע להבנות שימנעו הטלת סנקציות משתקות על איראן שיפגעו קשות בכלכלה, להערכתם, הנשיא טראמפ הוא איש עסקים מנוסה שאפשר לעשות עמו עסקים וכדאי ללכת עמו לעסקה שתבטיח שאיראן לא תיפגע.

למרות ההדלפות לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" לפני כמה ימים כי הנשיא טראמפ יטיל, לאחר כניסתו לבית הלבן, סנקציות קשות על איראן,ולמרות המינויים הניציים שהוא עשה בממשלו החדש,שואלים באיראן האם ניתן לרכך את הנשיא טראמפ ולמנוע ממנו נקיטת מהלכים קיצוניים נגד הרפובליקה האסלאמית?

להערכת גורמים ביטחוניים בישראל, הבעיה של איראן איננה הנשיא מסעוד פזשכיאן, אלא המנהיג העליון עלי ח'מינאי שהוא הקובע את מדיניותה של איראן והוא האיש החזק במדינה שעל פיו יישק דבר.

גורמי הביטחון בישראל אומרים כי עלי ח'מינאי לא יוותר על פרוייקט הגרעין האיראני ועל מדיניות ההתפשטות של איראן שהיא חלק מהמהפכה האסלאמית הח'ומיינסטית ומצוואתו של המנהיג העליון הקודם רוחאללה ח'ומייני.

הוא גם לא מוכן לסלוח לטראמפ על ההוראה שנתן לפני 4 שנים לחסל את הגנרל קאסם סולימאני, מפקד גיס "קודס" בשדה התעופה בבגדאד.

הסיכוי שעלי ח'מינאי יסכים לשנות את הכיוון שבו צועדת איראן לכיוון יותר מתון הוא נמוך אבל עלי ח'מינאי יודע גם להיות פרגמטי ומה שחשוב לו הוא הישרדותו בכס השלטון, הוא חדור באידיאולוגיה קיצונית ושנאה לארה"ב שאותה הוא מכנה "השטן הגדול".

לכן, כפי שהדברים נראים כעת, איראן עשתה כרגע נסיגה טקטית מכוונתה לתקוף את ישראל, צריך להמתין ולראות מה יקרה בהמשך.

הנשיא הנבחר טראמפ הבטיח לסיים את המלחמות בעולם שפרצו בתקופת הנשיאות של ג'ו ביידן,בדגש על המלחמות במזרח התיכון שאיראן היא שעומדת מאחוריהן באמצעות השלוחות שלה.

איראן נדרשת לשנות את מדיניותה ולבחור במסלול אחר ולא לחזור על שגיאות העבר,לכן, אישים איראניים במחנה הרפורמיסטי כמו חאמד אבו טאלבי, שהיה יועץ מדיני של ממשלת איראן וגם עלי אבטחי, סגן נשיא איראן לשעבר מאיצים בנשיא מסעוד פזשכיאן לברך את הנשיא טראמפ על ניצחונו בבחירות ולנסות לפתוח עמו דף חדש ביחסים.

איראן נמצאת בפרשת דרכים והיא צריכה להחליט על דרכה, היא צריכה לגלות פרגמטיות מדינית והשלמה עם המציאות החדשה שנוצרה בעקבות בחירתו של טארמפ לנשיא.

מדיניות חוץ היא עניין של אינטרסים, המנהיג העליון עלי ח'מינאי חייב לשים את האינטרסים של איראן בראש מעייניו ולא את יצר הנקמה והגחמות, איראן עלולה לאבד את ההזדמנות שיש לה להסדיר את מעמדה מול ארה"ב במזרח התיכון ולהימנע מעימותים אזוריים.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי