הקבינט הביטחוני צפוי לאשר היום את הסכם הפסקת האש עם לבנון

ראש הממשלה נתניהו יכנס אחר הצהרים את הקבינט הביטחוני לדיון בהסכם הפסקת האש עם לבנון במגמה לאשרו, ההערכה היא שהוא יאושר ברוב גדול. אחרי אישור ההסכם בקבינט הביטחוני צפויה ממשלת לבנון לאשר את ההסכם,כוחות פוליטיים בלבנון שמתנגדים לחזבאללה טוענים כי ישראל החמיצה הזדמנות היסטורית לנטרל את כוחו הצבאי של חזבאללה.

ארגון חזבאללה מגלה זהירות רבה ועדיין לא מאשר כי הסכם הפסקת האש עם ישראל קרוב.

בלבנון ממתינים להחלטת הקבינט הביטחוני הישראלי היום בדבר הפסקת האש, העיתון הלבנוני אלאח'באר, שופרו של חזבאללה, מדווח הבוקר כי אם הקבינט בישראל יאשר את הסכם הפסקת האש, ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי יכנס את ממשלת לבנון שבה יוצג המנגנון ליישום החלטה 1701 של האו"ם ואז יאושר ההסכם באופן רשמי.

הקבינט הביטחוני יתכנס היום כדי לדון בהסכם הפסקת האש עם לבנון כדי לאשר אותו, לראש הממשלה נתניהו צפוי רוב בדיון בקבינט.

אמצעי התקשורת בלבנון מדווחים כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון צפויים להציג את הסכם הפסקת האש בתוך כ-36 שעות.

בבית הלבן אומרים כי הצדדים קרובים להפסקת אש, אבל "זה עדיין לא סגור".

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מסבירים את הרקע להחלטת הדרג המדיני ללכת כעת על הסכם הפסקת האש.

א.חשש ישראלי מהחלטות במועצת הביטחון נגד ישראל בנושא לבנון ורצועת עזה שיתקבלו לאחר שממשל ביידן ימנע מלהטיל עליהן וטו.

הממשל מפעיל לחץ כבד על ישראל לעצור את המלחמה, הלחץ מלווה באמברגו נשק.

ב. הצורך הדחוף של צה"ל לרענן כוחות ולתת מנוחה לחיילי מילואים שנלחמים ברציפות כבר כמה חודשים.

ג. רצון ישראלי לנתק את הקשר בין חזית הצפון לחזית הדרום ושאיפה לבודד את חמאס ברצועת עזה, ישראל מקווה שהמשך הלחץ הצבאי על חמאס שיוותר מבודד יביא אותו להסכים לעסקת חטופים בתנאים שיהיו מקובלים על הממשלה הנוכחית.

לדבריהם, הדרג המדיני עושה מאמץ לעבור את החודשיים הקרובים עד לכניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן במינימום חיכוכים עם ממשל ביידן, שכאמור הטיל כבר אמברגו נשק על ישראל, אם חזבאללה יפר את הפסקת האש הוא ייענה בהתקפה ישראלית מסיבית.

הדרג המדיני בירושלים מייחס חשיבות רבה למכתב הערבויות האמריקני לישראל בדבר חופש הפעולה שיהיה לה להגיב על הפרות ההסכם והחלטה 1701 של האו"ם ובמיוחד על ניסיונות של כוחות חזבאללה לרדת דרומית לנהר הליטאני או להעברת אמצעי לחימה מסוריה ללבנון.

ישראל מייחסת גם חשיבות לכך שארה"ב היא שתעמוד בראש ועדת הפיקוח על ההסכם, עכשיו המבחן הקרוב הוא יישום ההסכם במהלך 60 הימים של  הפסקת האש עד לנסיגה המלאה של כוחות צה"ל מדרום לבנון.

ההבדל העיקרי במצב היום לבין המצב ששרר בדרום לבנון עד ל-8 באוקטובר 2023 הוא שלישראל יש לגיטימציה וגיבוי אמריקני לחופש פעולה באופן מיידי בתוך שטח לבנון במקרה של הפרות ההסכם, גורמים ביטחוניים מאשרים כי לישראל אין באמת ציפיה שצבא לבנון ויוניפי"ל יתעמתו בשטח עם חזבאללה כדי למנוע הפרות של ההסכם, ניסיון העבר מוכיח זאת היטב.

הרבה מאוד תלוי גם במידת הנחישות של כל דרג מדיני שיהיה בישראל לאכוף את ההסכם ולא להכיל את ההפרות של ההסכם מצד חזבאללה כפי שעשו ממשלות ישראל מאז תום מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 ועד ה-8 באוקטובר 2023,אסור יהיה לאף ממשלה להתמכר לשקט או להירדם בשמירה.

גורמים ביטחוניים מאשרים  כי הסכנה המיידית לישובי הצפון מפני חדירה לישובים מצד חזבאללה לא באמת הוסרה בהיעדר אזור חיץ סמוך לגבול, הסכנה הקרובה היא חזרת תושבי לבנון לכפרים הסמוכים לגבול עם ישראל, מדובר בתושבים שיעים שברובם משתייכים לכוח "רדוואן" של חזבאללה, הם אמורים לשקם את בתיהם ההרוסים באמצעות כסף מאיראן וההערכה היא שהם יבנו מחדש תשתיות טרור על הגבול, צה"ל יצטרך לעמוד על המשמר ולמנוע את ההתבססות הצבאית של חזבאללה מחדש על הגבול עם ישראל.

בסופו של דבר, שום נייר חתום לא יעניק ביטחון לתושבי הצפון, צה"ל יצטרך לאכוף את החלטה 1701 בשטח בעצמו, צה"ל יצטרך גם להקים מערך הגנה חדש ושונה על גבול הצפון עם כוחות גדולים.

יש במצב החדש שנוצר גם אתגר מודיעיני גדול, המודיעין הישראלי יצטרך להיות עירני ויוזם ולגלות בזמן כל הפרה של ההסכם, חזבאללה ינסה להסתיר באופן מתוחכם את הפרות ההסכם ולהוליך שולל את ישראל ואת מנגנון הפיקוח.

בלבנון יש כבר גילויי שמחה על ההפסקה הצפויה של המלחמה, אבל יש כוחות פוליטיים רבים כמו הנוצרים, המוסלמים הסונים והדרוזים שמאוכזבים מאוד מכך שישראל לא סיימה את המלאכה ולא פירקה את חזבאללה מנשקו, הם רואים בכך החמצה היסטורית שישראל תשלם עליה בעתיד מחיר יקר וגם לבנון.

לבנון שוב תהייה תחת שליטתן של חזבאללה ואיראן שצפויה לשקם במהירות את כוחו הצבאי של חזבאללה.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי