חלקה של מצרים בהברחות הנשק לחמאס ברצועה

צה"ל חשף עשרות מנהרות הברחה באזור רפיח שחלקן חוצה לתוך שטח מצרים שמשמשות להברחות אמצעי לחימה וסחורות. גורמים בכירים בישראל אומרים כי לא ייתכן שמצרים לא ידעה על קיומן של המנהרות, ברקע הדברים תעשיית הברחות גדולה שבמסגרתה קצינים ופקידים בכירים מצרים מקבלים שוחד מחמאס עבור העלמת עין מקיומן של המנהרות.

במהלך הפעולה של צה"ל באזור רפיח בימים האחרונים הוא חשף 50 מנהרות, חלק מהן כאלה שחוצות לשטח מצרים שמשמשות להברחת אמצעי לחימה וסחורות מאזור צפון סיני עבור חמאס ברצועת עזה, צה"ל החל בהריסת המנהרות האלה.

חלק מהמנהרות הוא גדול ורחב שמאפשר נסיעת כלי רכב בתוכן.

המשנה ליועץ המשפט לממשלה, ד"ר גלעד נועם, אמר בשבוע שעבר בדיון בבית הדין הבינלאומי בהאג כי בחלק מהמנהרות האלה מוחזקים חטופים ישראלים שחמאס עלול להבריחם לשטח מצרים.

אם צה"ל יציג לאמצעי התקשורת הבינלאומיים את המנהרות האלה כדי לשרת את האינטרסים של ההסברה הישראלית בדבר הנחיצות הגדולה של הפעילות הצבאית ברפיח כדי לעצור את צינור החמצן של אספקת הנשק לחמאס, הדבר עלול ליצור מבוכה גדולה למצרים אשר מתנגדת בתוקף לפעולה ברפיח, המצרים טוענים כי הם הרסו את כל המנהרות בשנת 2012 ובנו אזור חיץ ברוחב של 5 ק"מ בצד המצרי של "ציר פילדלפי" שאינו מאפשר בניית מנהרות.

ההתנגדות המצרית לכיבוש רפיח הביאה למשבר חמור ביחסי ישראל עם משטרו של הנשיא א-סיסי החמור ביותר מאז עלייתו לשלטון בשנת 2014.

לאחר שיחיא סינוואר נבחר בשנת 2017 בבחירות הפנימיות בחמאס לתפקיד מנהיג הארגון ברצועה, הוא הגיע להסכם עם ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל בדבר הפסקת הפיגועים של הזרוע הצבאית של חמאס במצרים והפסקת ההברחות במנהרות בתמורה לכך שמצרים תפתח באופן יומי ושוטף את מעבר רפיח למעבר בני אדם וסחורות מהרצועה למצרים ולהיפך.

ההשתלטות של צה"ל על מעבר רפיח נחשבת בעיני המצרים להפרה של הסכם המעברים משנת 2005 שעל פיו המעבר אמור להיות תחת שליטתה המלאה של הרש"פ, בנוסף לכך "ציר פילדלפי" נחשב לשטח מפורז על פי הסכם השלום בין ישראל למצרים שכניסה של כוחות צה"ל לאזור הזה בסדר גודל של יותר מארבע גדוים מחייבת תיאום בין צה"ל לצבא המצרי.

צה"ל עדיין לא סיים את ההשתלטות הצבאית על כל "ציר פילדלפי" והערכה היא שהוא יגלה מנהרות הברחה נוספות מתחת לציר הזה, גורמים ביטחוניים בכירים טוענים כי לא ייתכן שבכירי הצבא המצרי לא ידעו על קיומן של המנהרות האלה.

ככל הנראה ישנם לפחות שלושה הסברים לתופעה המסוכנת הזו.

א.מצרים ידעה היטב על קיום המנהרות והעלימה עין כדי לשמור על האינטרסים שלה עם חמאס כדי שהזרוע הצבאית שלה לא תחדש את הפיגועים בתוך מצרים בשיתוף עם תנועת"האחים המוסלמים".

ב. למצרים יש אינטרס להחליש את ישראל ולחזק את חמאס ברצועת עזה כדי ללחוץ על ישראל להגיע להסכם מדיני עם הפלסטינים להקמת מדינה פלסטינית.

ג. לקצינים המצרים הבכירים ולפקידים במעבר רפיח יש אינטרס כלכלי מובהק שההברחות  לתוך רצועת עזה יימשכו דרך מעבר רפיח ובמנהרות מתחת ל"ציר פילדלפי".

גורמי ביטחון בישראל אומרים כי חמאס משלם לקציני הצבא המצרים ולפקידים במעבר רפיח סכומים גדולים של כסף עבור ההברחות של אמצעי הלחימה וגם של סחורות שאותן הוא מוכר במחירים מופקעים בשווקי הרצועה.

חלקו של מחמוד א-סיסי בנו של הנשיא המצרי

 

גורמים ברצועת עזה טוענים כי גם לבנו של נשיא מצרים יש קשר לתופעת ההברחות לתוך רצועת עזה.

גורמים מצרים יודעי דבר מדווחים כי ההשפעה של מחמוד א-סיסי,בנו של נשיא מצרים עבד אלפתאח א-סיסי, בתוך מנגנון המודיעין הכללי בראשותו של עבאס כאמל גדלה מאוד.

א-סיסי הצעיר שולט כעת באגפים שונים של המודיעין המצרי במקביל להיחלשות ניכרת במעמדו של ראש המודיעין עבאס כאמל, הוא זה שמנהל בפועל את מננגון המודיעין המצרי.

על פי גורמים במצרים, מחמוד א-סיסי השתלט גם על חברות שהינן בבעלות המודיעין המצרי כמו סוכנות הנסיעות האחראית לנסיעות מרצועת עזה למצרים דרך מעבר רפיח.

תושבים בעזה שעזבו את הרצועה למצרים בתחילת המלחמה נדרשו לשלם סכום עתק של בין 5000 דולר ל-10000 דולר לאדם עבור מעבר מרצועת עזה לצד המצרי של מעבר רפיח.

א-סיסי שולט גם במעבר הסחורות במעבר רפיח  וגובה את האגרות על מעבר הסחורות, באחרונה האמירו תעריפי האגרות שאותן גובה חברת "הלא" המצרית.

את החברה מנהל אברהים אלערג'אני שמקבל את ההנחיות ממחמוד א-סיסי שכנראה הוא שותף סמוי בחברה.

על פי גורמים ברצועה, כל משאית  עמוסה בסיוע הומניטרי שנכנסת לרצועה נדרשה לשלם סכום של 5000 דולר בכל פעם, באחרונה עלה הסכום הזה ל-7000 דולר.

חברות מסחריות שהמשאיות שלהן עמוסות בחומרי אספקה שונים משלמות  סכום של 30 אלף דולר עבור כניסה לרצועה של כל משאית.

התופעה שאנשי ביטחון מצרים בכירים מנהלים גם עסקים היא נורמה מקובלת במצרים, לצבא המצרי יש עשרות חברות שמנוהלות על ידי קצינים בכירים שעוסקות בבניה, סלילת כבישים, הקמת גשרים, נדל"ן ועוד.

חשיפת מנהרות ההברחה של חמאס והטלת האחריות מצדה של ישראל על מצרים עלולה להחריף עוד יותר את היחסים המתוחים בין ישראל למצרים בעוד המלחמה ברצועת עזה נמשכת לאור העובדה שצה"ל מתכנן להרוס את כל המנהרות ולהציב כוחות קבועים באזור רפיח  כדי למנוע את בנייתן מחדש.

ממשל ביידן קיבל דיווח מפורט מישראל בעת ביקורו של ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי בישראל על חשיפות מנהרות ההברחה של חמאס באזור רפיח.

הדרג המדיני בישראל יצטרך כעת להחליט כיצד לנהוג כלפי מצרים  שברור כי ידעה על קיומן של המנהרות ולא מנעה את בנייתן בצד המצרי של "ציר פילדלפי".

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי