האם לבנון תחמיץ את ההזדמנות לשיקום אחרי המלחמה?

צה"ל נערך לנסיגה מלאה מדרום לבנון אם ייושם במלואו הסכם הפסקת האש אך כרגע נראה שהנטייה היא לא לסגת מכל השטח בגלל אי יישום ההסכם מצד צבא לבנון. גורמי ביטחון בכירים אומרים כי לבחירה הצפוייה של נשיא חדש ללבנון ב-9 בחודש יש חשיבות רבה בכל הקשור ליישום הסכם הפסקת האש ושיקומה של לבנון.

בחלוף חודש מהפסקת האש בלבנון,צה"ל נערך לנסיגה משמעותית מלבנון בתום 60 הימים של הפסקת האש, בשלב זה מדובר בנסיגה מהגזרה המערבית בלבד, צה"ל מתכוון לבנות מוצבים בסמוך לישובים הישראלים הצמודים לגדר הגבול עם לבנון ולעשות תיקוני גבול באזור מטולה, אך נוכח ההפרות של חזבאללה של הסכם הפסקת האש והעובדה שצבא לבנון אינו אוכף אותו, עדיין לא נפלה ההחלטה הסופית בדרג המדיני בדבר נסיגה מלאה של כוחות צה"ל משטח לבנון, צה"ל נערך להישאר בשטח הזה גם בתום 60 הימים אם המצב הביטחוני יחייב זאת.

בעוד הפסקת האש היא שברירית, מדינת לבנון נערכת לרגע חשוב בתולדותיה והוא ישיבת הפרלמנט הלבנוני ב-9 בחודש שבה אמור הפרלמנט לבחור נשיא חדש ללבנון.

המערכת הפוליטית הלבנונית רוחשת וגועשת לקראת האפשרות שהפעם ייבחר נשיא חדש לאחר שנתיים ימים שחלפו מאז סיים הנשיא הקודם מישל עון את תפקידו.

המפלגות הפוליטיות השונות מתקשות להגיע להסכמה על מועמד מוסכם והפערים ביניהן הם גדולים מאוד, לאף מועמד אין כרגע את הרוב הדרוש בפרלמנט כדי להיבחר לתפקיד.

יו"ר הפרלמנט נביה ברי מתעקש לקיים את ישיבת הפרלמנט במועדה, "עד שייצא עשן לבן" וייבחר הנשיא החדש,אבל בהחלט ייתכן שהישיבה תידחה למועד אחר בגלל המחלוקות הקשות.

הפטריארך המארוני מאר בשאר אל-ראעי הזהיר שלשום כי אם בחירת הנשיא בפרלמנט תידחה "חברי הפרלמנט יאבדו את אמון כל הלבנונים ואת אמון הקהילה הבינלאומית, לבנון זקוקה היום לתמיכה של כולם".

גורמים לבנוניים טוענים כי "הגוש השיעי" בפרלמנט שמורכב מנציגי חזבאללה ותנועת "אמל" מעוניין בבחירת נשיא חדש לפני שהנשיא טראמפ ייכנס לבית הלבן ב-20 בחודש.

לדברי הגורמים האלה המועמד של ארה"ב לתפקיד הנשיא הינו הגנרל ג'וזף עון, מפקד צבא לבנון.

גורמים במערכת הפוליטית הלבנונית טוענים כי יש חשיבות רבה לבחירת נשיא חדש ללבנון כעת כדי שהמדינה תוכל לעלות על דרך השיקום מנזקי המלחמה הקשה ולקבל בעזרת הנשיא החדש סיוע בינלאומי נרחב לשיקומה.

הנשיא החדש יוכל להוביל רפורמות פוליטיות, משפטיות וכלכליות שהן התנאי של מדינות המערב ומדינות ערב לסייע ללבנון להשתקם.

לכן, לדבריהם, לבנון ניצבת בפני הזדמנות היסטורית לעלות על מסלול חדש נוכח השינויים הגדולים הפוקדים את המזרח התיכון שעשויים גם להתרחב עוד יותר אחרי כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן.

לדברי פרשנים לבנוניים יש יותר מ-10 מועמדים לתפקיד הנשיא, לטענתם, לבנון זקוקה לנשיא חדש שיוודא שצבא לבנון אוכף את החלטה 1701 של האו"ם ואת הפסקת האש בין חזבאללה וישראל כדי שלבנון לא תיגרר לסבב לחימה נוסף לאור מנגנון הפיקוח הבינלאומי שהוקם לוודא את יישום הפסקת האש.

גורמים פוליטיים בלבנון  אומרים כי נפילת משטר בשאר אסד בסוריה הוציאה את ציר ההתנגדות בראשות איראן מהמשוואה המדינית החדשה, איראן כבר לא שחקנית בסוריה וכוחה פוחת מאוד בלבנון, יש לחץ פוליטי בלבנון על חזבאללה להתאים את עצמו למציאות החדשה ולא לעכב את בחירת הנשיא החדש.

בחירתו של הגנרל ג'וזף עון, מפקד צבא לבנון, לתפקיד מחייבת הסכמת חברי הפרלמנט על שינוי החוקה בגלל היותו איש צבא במדים,אם לא תושג הסכמה על כך ינסו המפלגות השונות להגיע להסכמה על שם או שני שמות של מועמדים שיועמדו להצבעה בישיבת הפרלמנט.

גם צרפת, סעודיה ואיחוד האמירויות בוחשות מאחורי הקלעים וכמובן איראן שמנסה לטרפד באמצעות חזבאללה ותנועת "אמל" השיעית את בחירתו של הגנרל ג'וזף עון לתפקיד הנשיא.

גורמי ביטחון בכירים אומרים כי בחירת הנשיא החדש ב-9  בחודש יכולה לסייע רבות ליישום הסכם הפסקת האש בדרום לבנון, אם הדבר יקרה הנשיא החדש יוכל להורות לצבא לבנון לאכוף את ההסכם, דבר שיאפשר לישראל לסגת באופן מלא מדרום לבנון, כפי שהדברים נראים כעת צבא לבנון גורר רגליים והדרג המדיני בישראל נוטה להחליט על הישארות כוחות צה"ל באזורים מסויימים בדרום לבנון, על פי הצרכים הביטחוניים, גם בתום הסכם הפסקת האש.

הערה: פורסם לראשונה ב,אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי