בסיום הביקור בפיקוד צפון בתחילת השבוע אמר שר הביטחון ישראל כ"ץ בהתייחס להפסקת האש מול חיזבאללה כי "ישראל מעוניינת בקיום ההסכם בלבנון ותמשיך לאכוף אותו באופן מלא וללא פשרות כדי להבטיח את חזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם , אבל התנאי הראשון לקיום ההסכם הוא נסיגה מוחלטת של ארגון הטרור חיזבאללה אל מעבר לנהר הליטני, פירוק כל הנשק וסיכול תשתיות הטרור במרחב על ידי צבא לבנון – דבר שעדיין לא קרה".
עוד הבהיר כי "אם התנאי הזה לא יתקיים – לא יהיה הסכם, וישראל תיאלץ לפעול בעצמה כדי להבטיח את חזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם. לא נאפשר יצירת איום מחודש על יישובי הצפון ועל אזרחי מדינת ישראל".
גורמי ביטחון בישראל מצביעים על שורה של בעיות בתפקוד של צבא לבנון שפרס כבר בשלב ראשון את כוחותיו השבוע באזור נאקורה בגזרה המערבית של לבנון שממנה נסוגו כוחות צה"ל.
מסתבר כי מספר החיילים בצבא לבנון קטן מ-6000 חיילים שעליהם דובר בתחילה, בנוסף לכך בצבא לבנון יש מספר לא מבוטל של חיילים ומפקדים שיעים שהמוטיבציה שלהם ליישם את ההסכם ובמידת הצורך להתעמת עם חזבאללה היא נמוכה, חלק מהם גם מעבירים מידע חשוב לחזבאללה.
הצבא הלבנוני גם עסוק בחזית נוספת מלבד בדרום לבנון, הוא שולח כוחות לאבטח את הגבול של לבנון עם סוריה כדי למנוע הברחות והעברת אמצעי לחימה לשטח לבנון.
גם חזבאללה איננו מתלהב מהמשך הפסקת האש, בלשון המעטה, למרות שהוא החל כבר בפעולות השיקום מנזקי המלחמה ומוטלת עליו משימת השיקום של יותר מ-300 אלף יחידות דיור שנפגעו חלקית או באופן מלא במהלך המלחמה, בדרום לבנון, בשכונת א-דאחייה בביירות ובבקאע הלבנוני.
ביום שבת שעבר נשא מזכ"ל חזבאללה נעים קאסם נאום לציון חיסולו של הגנרל האיראני קאסם סולימאני לפני 5 שנים ופרשנים בלבנון פירשו אותו כי ארגון חזבאללה קרוב להתנתקות מהסכם הפסקת האש.
נעים קאסם טען כי ישראל הפרה את הסכם הפסקת האש באופן חריג ביותר שחצה את כל הקווים האדומים כך שלא ניתן יותר לשתוק או לגלות סבלנות.
הוא הדגיש כי "סבלנות ארגונו תלויה בהחלטה שלה מתי הוא העיתוי המתאים ביותר להתמודד עם התוקפנות הישראלית והפרותיה".
נעים קאסם איים כי הסבלנות של חזבאללה עלולה לפקוע עוד לפני תום 60 הימים של הסכם הפסקת האש.
ישראל לוקחת ברצינות את האזהרה של נעים קאסם וצה"ל ערוך היטב לכל התקפה מצד חזבאללה, ממשל ביידן מודאג מאפשרות קריסת הסכם הפסקת האש ושיגר את המתווך עמוס הוכשטיין ללבנון כדי להעריך את המצב.
אחד הגורמים שמשפיעים על השאלה האם הההסכם ייושם במלואו הוא נושא בחירת הנשיא החדש בלבנון שצפויה להתקיים מחר, ב-9 בחודש, בפרלמנט הלבנוני.
גורמים ביטחוניים אומרים כי אם ייבחר לתפקיד הגנרל ג'וזף עון, מפקד צבא לבנון שזוכה לתמיכה בינלאומית וערבית גדולה, יש סיכוי טוב יותר שהסכם הפסקת האש יישמר מכיוון שהוא אמור להורות לצבא לבנון ליישם את ההסכם בדקדקנות, מאידך גיסא אם ייבחר לתפקיד סולימאן פרנג'יה שנתמך על ידי חזבאללה ואיראן, הרי שזו בשורה לא טובה לישראל והא צפוי לשחק לפי הכללים שהן יכתיבו לו.
הנשיא טראמפ ייכנס לבית הלבן ב-20 בחודש וזה גורם חשוב שמשפיע על קבלת ההחלטות של כל הצדדים, כרגע נראה שרק לאחר שיתבררו תוצאות הבחירות לנשיאות בלבנון ניתן יהיה להעריך בצורה טובה לאן פני הדברים בלבנון.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"