פירוק חיזבאללה מנשקו – המפתח לתחיית לבנון

נדים קטיש, מנכ"ל ערוץ "סקיי ניוז ערביה", קורא לממשלת לבנון לפרק את חיזבאללה מנשקו ו"להפוך את תבוסת חיזבאללה לנקודת הפתיחה של תחייה לאומית אמיתית"

בעוד ממשלת לבנון גוררת רגלים ומתחמקת מפירוק ארגון חזבאללה מנשקו יוצא העיתונאי הלבנוני הידוע נדים קטיש בביקורת חריפה על הממשלה ועל חזבאללה.

 

נדים קטיש, איש תקשורת ופובליציסט לבנוני המשמש כמנכ"ל ערוץ "סקיי ניוז ערביה" פירסם הבוקר מאמר בעיתון "א-שרק אלאווסט" שבו הוא קורא לפרק את חזבאללה מנשקו.

 

במאמרו טוען קטיש כי ההפצצה הישראלית האחרונה על א-דאחיה של ביירות, המעוז המרכזי של חיזבאללה, שיקפה באופן ברור את עומק התבוסה של הארגון במערכה האחרונה מול ישראל.

 

"תבוסה זו, עם הקשרים ההיסטוריים והתוצאות שלה, מזכירה תחנות מפנה משמעותיות בתולדות לבנון, כמו מלחמת האזרחים (1975–1990) או הפלישה הישראלית ב-1982 להוצאת אש"ף ויאסר ערפאת מביירות. אלא שכעת ניצבת לבנון בפני אתגר מסוג אחר – אחריות היסטורית לעגן את ההשלכות הפוליטיות של תבוסת חיזבאללה, כתנאי הכרחי ליציאה מן המצב החברתי-כלכלי ההרוס, לתחילת שיקום, ולבניית מדינה מודרנית לאחר עשורים שבהם שלטה בה "המדינה בתוך מדינה" של חיזבאללה."

 

נדים קטיש כותב כי "הצעד הראשון והדחוף ביותר הוא פירוק חיזבאללה מנשקו. כל ניסיון לחשוב על רפורמות או שיקום מבלי לעבור דרך שלב זה – חסר ערך. מוסדות המדינה חייבים לנקוט עמדה פומבית תקיפה וברורה נגד המשך החזקת הנשק על ידי חיזבאללה,המשמעות של עיגון תבוסת חיזבאללה הפוליטית היא בראש ובראשונה סיום הדואליות של הנשק במדינה – מציאות שפגעה בריבונות המדינה ופוררה את יכולתה לאכוף חוק וסדר. זה לא יקרה בנאומים בלבד, אלא נדרש לוח זמנים רשמי, תוכנית פעולה מוצהרת לפירוק הנשק, ועדכונים שוטפים לציבור בלבנון ולעולם."

 

קטיש מותח ביקורת חריפה על עמדת ממשלת לבנון ואומר כי "לא ניתן יהיה לקבע את תבוסת חיזבאללה כל עוד ממשלת לבנון ממשיכה לאמץ את עמדות הארגון, ובכלל זה התנגדותו לדיון בנושא הנשק לפני שישראל תיסוג מחמש נקודות שכבשה לאחרונה – נקודות שלא היו כלל במחלוקת לפני סתיו 2024. העובדה שנכבשו כעת היא תוצאה ישירה של ההחלטה החד-צדדית של חיזבאללה לצאת למלחמה בשם "תמיכה בחמאס", ללא אישור המדינה.

 

פירוק חיזבאללה מנשקו איננו רק צעד טכני – מדובר במהלך פוליטי עמוק שמטרתו לשחרר את לבנון מהכפייה של הארגון, ובמקביל להוביל להסדרת היחסים עם ישראל בהתאם להסכם שביתת הנשק מ-1949.

 

לשם כך, נדרשת מדינה חזקה, הנהגה נחושה, ולחץ בינלאומי ואזורי שיתמוך בתהליך. לא פחות חשוב מכך – הכרה כנה במציאות החדשה במזרח התיכון, והפסקת ניסיונות ההונאה העצמית."

 

קטיש קורא לממשלת לבנון "לגלות אחריות אמיתית כלפי עתידה, ולא להתעסק בפרשנויות שמטרתן לחמוק מהתמודדות עם ליבת המשבר. כל עוד לא יוטמעו ההשלכות הפוליטיות של תבוסת חיזבאללה בשדה הקרב – לא ניתן יהיה להתמודד עם ההרס הכלכלי והחברתי שיצר הנשק במדינה", לדבריו "זו לא רק הזדמנות לרפא את פצעי לבנון – זו הזדמנות להפוך את תבוסת חיזבאללה לנקודת הפתיחה של תחייה לאומית אמיתית, ראויה, וכזו שתענה על התקוות של העם הלבנוני."

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי