נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר אתמול כי הנחה את נציגי ארה"ב שלא למהר לעסקה עם איראן. "המצור על הורמוז יימשך עד שנשיג הסכם שיאושר וייחתם. שני הצדדים צריכים לקחת את הזמן כדי לעשות את זה כמו שצריך". מוקדם יותר אמר טראמפ לרשת ABC NEWS את הדברים הבאים: "ההסכם תלוי רק בי, אם יהיו חדשות הן יהיו טובות כי אני לא עושה עסקאות רעות".
"היחסים שלנו עם איראן נעשים מקצועים ויעילים יותר", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו. "אבל עליהם להבין שהם לא יכולים לפתח נשק גרעיני או פצצה".
בינתיים הסכם המתגבש בין איראן לארה"ב לא נחתם, המגעים נמשכים מאחורי הקלעים וההנהגה האיראנית עדיין לא אישרה אותו סופית.
כתב ערוץ אלג'זירה בטהרן דיווח אמש מפי גורם איראני בכיר כי וושינגטון נסוגה משתי הבנות הדדיות מרכזיות שהושגו במגעים, לטענתו, הנסיגה האמריקנית מתמקדת בשתי סוגיות: המנגנון לשחרור הנכסים האיראניים המוקפאים, והיקפה של הפסקת האש בלבנון.
לדבריו, אף שטיוטת ההסכם כוללת מתווה להפסקת אש בלבנון, ישראל לוחצת על וושינגטון להכניס אליו ניסוח שיאפשר לה לבצע פעולות צבאיות בלבנון בתגובה לאיום עליה.
ביקורת קשה במערכת הביטחון על ההסכם המתגבש
בעוד חברי הקבינט הביטחוני שומרים על שתיקה רועמת על ההסכם המתגבש בין ארה"ב לאיראן,גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי ישראל הוכנסה למצוקה אסטרטגית בגלל שהנשיא טראמפ קיבל את עמדתם של סטיב וויטקוף וג'ראד קושנר להשיג במהירות יציבות אזורית שתציל את מתקני הנפט של מדינות המפרץ, תמנע הסלמה אזורית ותסייע לו פוליטית לקראת בחירות האמצע בחודש נובמבר.
לדבריהם, ההסכם המתגבש מעניק חמצן למשטר האיראני ומחזק אותו לשנים ארוכות, ספק רב אם ההסכם יסיר את איום הגרעין מעל ישראל, חתימה על ההסכם תביא לסיום המלחמה, להגבלת חופש הפעולה הצבאית הישראלית באיראן ובלבנון, האיראנים מחכים לתוצאות בחירות האמצע בארה"ב בנובמבר, אם טראמפ יפסיד בהן הם יתחילו כבר אז למסמס את המשא ומתן על נושא הגרעין וימתינו בסבלנות לתום כהונתו ואז יתחילו מחדש את המרוץ לפצצה.
גם נושא הטילים הבליסטיים והשלוחות של איראן במזרח התיכון לא הוכנסו להסכם, האמריקניים צפויים להעלות אותם במהלך המשא ומתן אך ספק רב אם איראן בכלל תסכים לדון בכך.
גורמים צבאיים בכירים אמרו לי כי מדובר ב"הסכם גרוע" עבור ישראל וצה"ל מודאג כי הוא יביא למסמוס ההישגים הצבאיים אליהם הגיע במהלך המלחמה, החשש המיידי הוא נושא לבנון וצה"ל נערך לשמור על חופש הפעולה שלו להגן על צפון המדינה, הרמטכ"ל איל זמיר סייר אתמול בגבול הצפון ואמר:"אישרתי היום תוכניות להמשך המערכה בצפון. אנחנו נחושים להעמיק את הפגיעה בחיזבאללה, על כלל מערכיו. הפגיעה בארגון חיזבאללה היא שיטתית ועקבית ולא נרפה ממנו".
עוד אומרים הגורמים הביטחוניים הבכירים כי אם ההסכם בין ארה"ב לאיראן ייחתם בסופו של דבר,המלחמה תסתיים בתנאים קשים לישראל בעוד איראן מקבלת הקלות כלכליות שיכניסו לה כסף רב, והיא שומרת על היכולות הגרעיניות וכוח הטילים הבליסטיים שלה, לדבריהם איראן מקבלת הישגים אסטרטגיים משמעותיים כבר בשלב הראשון לפני שהתחייבה בכלל לחסל את פרויקט הגרעין שלה שנתון למשא ומתן רק בהמשך.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"


