חזבאללה מתנער מההבנות בין ישראל לארה"ב בעניין לבנון

על פי גורמים בלבנון, ארה"ב מסרה ליו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי את מסמך ההצעה להפסקת אש בלבנון ופתחה עמו בדיונים על הנושא. העיתון הלבנוני "אל-אח'באר" מתאר את המסמך כ"סחיטה" ומדווח כי קיימות מחלוקות על מנגנון הפיקוח הבינלאומי על יישום החלטה 1701 של האו"ם.

אמצעי התקשורת בלבנון מדווחים כי שגרירת ארה"ב בלבנון, ליזה ג'ונסון,מסרה ליו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, שמתווך בין ישראל לחזבאללה,את מסמך ההצעה להפסקת אש בלבנון.

האתר האמריקני "אקסיוס" מפי פקיד בכיר אמריקני כי  ארה"ב הגיעה להבנות עם ישראל בעניין ההסכם לעצירת המלחמה בלבנון ועכשיו היא פועלת להשיג הבנות עם הצד הלבנוני.

העיתון הלבנוני "אל-אח'באר", שופרו של חזבאללה, מדווח הבוקר כי מבחינה ראשונית של ההצעה האמריקנית עולה כי מדובר בהבנות אמריקניות ישראליות חד צדדיות הקשורות לסידורי הביטחון שדרשה ישראל  וארה"ב העבירה אותם ללבנון בצורה של הצעה.

העיתון מתאר את ההצעה כ"סחיטה" ולמעשה מציב בפני לבנון את האפשרות "לקבל את ההצעה או להמשיך במלחמה בעצימות גבוהה יותר בחודשים הקרובים".

ההצעה מוסיפה להחלטה 1701 מנגנון חדש של פיקוח והבטחת יישום ההחלטה בשטח בנוסף לערבויות שישראל דורשת למנוע מחזבאללה התחמשות מחדש.

גורמים יודעי דבר מסרו לעיתון "אל-אח'באר" כי יש דיונים רציניים בין יו"ר הפרלמנט נביה ברי לבין הממשל האמריקני בעניין ההצעה להסכם אבל הם לא הגיעו לשלב סופי.

על פי הדיווח יש מחלוקת בעניין הסעיף שעוסק בהקמת ועדה בינלאומית שתכלול את ארה"ב, בריטניה, צרפת ומדינה ערבית נוספת, ייתכן ירדן, שהיא שתפקח על יישום החלטה 1701 על כל היבטיה.

ישראל דורשת כי ההסכם יתבטל אם צבא לבנון לא ימלא את התפקיד שנדרש ממנו ואז היא תוכל לחדש את ההתקפות על לבנון.

ייתכן שייקח כמה ימים עד שתגיע התשובה של ממשלת לבנון וחזבאללה למסמך האמריקני, השליח האמריקני עמוס הוכשטיין איננו מגיע ללבנון בשלב הזה.

בינתיים, בחזבאללה מלגלגים על דבריו של שר הביטחון החדש ישראל כץ בפני בכירי צה"ל כי מטרת המלחמה היא לפרק את נשקו של חזבאללה.

להערכת בכירים בארגון, הדבר מעיד על תסכול בדרג המדיני של ישראל מהקרבות הקשים שמנהל צה"ל בדרום לבנון, לדבריהם, לארגון יש כמות נשק מספיקה להילחם בישראל בשטח ובאמצעות התקפות רקטות וכטב"מים לעוד תקופה ארוכה.

העיתון הלבנוני "אלאח'באר", השופר של חזבאללה, מדווח כי ההערכה במערכת הפוליטית הלבנונית היא כי ישראל מנסה לכפות את ההבנות שהיא השיגה עם ממשל ביידן בעניין ההסדר המדיני והפסקת האש בלבנון על ממשלת לבנון ועל חזבאללה,לכן, האסטרטגיה של ממשלת לבנון היא לא להתייחס להדלפות שיוצאות מארה"ב ומישראל בקשר להמשך המלחמה בלבנון.

גורמים בלבנון מסרו כי בהתיעצויות בין יו"ר הפרלמט נביה ברי לבין ראש הממשלה נג'יב מיקאתי סוכם כי לבנון לא תתייחס לפירסומים בתקשורת שמטרתם לגשש מהי עמדת לבנון, ההערכה היא שצה"ל מתקשה להכריע את המערכה וחזבאללה יכול למנוע ממנו לכפות תנאים במשא ומתן המדיני.

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי חזבאללה נחוש להמשיך במלחמת הההתשה של ישראל, הוא הצליח להתאושש מהמכות הקשות שחטף מצה"ל בסיוע של קצינים איראניים והוא פועל כעת להראות שישראל לא תצליח להשיג את מטרות המלחמה, דהיינו, החזרת עשרות אלפי המפונים לישובי הצפון בביטחה ואת השמדת כוחו הצבאי של חזבאללה בדרום לבנון.

העמדה של ממשלת לבנון היא שתהייה נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מלבנון עד קו הגבול הבינלאומי וכי החלטה 1701 של האו"ם תיושם ככתבה וכלשונה ללא שום שינוי.

לבנון מתנגדת לישום כל הסדר מדיני בשלבים והיא עומדת על כך שהנסיגה של כוחות צה"ל מכל שטח לבנון תהיה מיידית.

כמו כן, לבנון דורשת חזרה מיידית של עשרות אלפי העקורים הלבנוניים לכפריהם בדרום לבנון, למרות שמרביתם נהרסו בפעולת צה"ל.

חזבאללה קיבל הבטחה מאיראן כי היא תממן את שיקום הכפרים האלה ותשלם פיצויים למשפחות ההרוגים והפצועים.

לבנן גם מתנגדת באופן מוחלט להמשך הטיסות של חיל האוויר הישראלי במרחב האווירי הלבנוני כפי שמופיע בהחלטה 1701 ואיננה מוכנה לשום שינוי במנגנון האכיפה הקבוע על כוח יוניפ"יל בדרום לבנון שאמור לאכוף את החלטה1701 של האו"ם.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ישראל מעדכנת במקביל את הנשיא ביידן ואת הנשיא טראמפ לגבי מצב הלחימה בדרום לבנון וכי יש לה מספיק זמן עד כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר להמשיך בריסוק כוחו הצבאי של חזבאללה, צה"ל החל לפעול בקו הכפרים השני בדרום לבנון ונחוש לכבוש את כל השטח עד לנהר הליטאני.

ישראל מנסה לייצר בשטח מנופי לחץ על חזבאללה כדי שיקל עליה להגיע להסדר מדיני בהקדם, אבל היא לוקחת בחשבון את המאמצים של איראן וחזבאללה לטרפד כל הסדר מדיני כדי שמלחמת ההתשה נגד ישראל תימשך.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי