האם עלי ח'מינאי ישנה את מדיניותה של איראן במזרח התיכון?

גורמי מודיעין מערביים אומרים כי ההצלחות הצבאיות של ישראל במלחמה דוחפות את המנהיג העליון של איראן לרגע האמת ולקבלת הכרעות קשות. המלחמה יצרה מחלוקת קשה בצמרת האיראנית בין המחנה השמרני למחנה הרפורמיסטי ועלי ח'מינאי יצטרך להכריע במחלוקת ולקבוע את דרכה של איראן.

העיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח אתמול כי בהנהגה האיראנית גוברת ההערכה כי המתקפה הישראלית באיראן תצא אל הפועל בתוך שבוע ימים, גורמי מודיעין מערביים אומרים כי ההנהגה האיראנית מודאגת מאוד מההתקפה הישראלית הצפויה שתפגע כנראה במתקנים אסטרטגיים חשובים באיראן כשלב מקדים להתקפות נוספות על מתקני הגרעין ותעשיית הנפט שלה כדי למוטט את שלטונו של עלי ח'מינאי.

לדברי גורמי המודיעין המערביים,המנהיג העליון עלי ח'מינאי מודאג מאוד מהתפרקות הציר השיעי שהוא הקים, ישראל כבר ניטרלה את כוחם הצבאי של חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה והיא בשלב מתקדם לפירוק כוחו הצבאי של ארגון חזבאללה, שהינו השלוחה החזקה ביותר של איראן שנועדה לשמש כ"מוצב הקדמי" של הרפובליקה האסלאמית שתגן עליה מפני התקפה ישראלית על מתקני הגרעין שלה.

לכן, עלי ח'מינאי, נמצא בצומת הכרעה, האם ללכת לעימות צבאי מלא עם ישראל ולהסתכן בהתמוטטות המשטר שהוא עומד בראשו או להכיל את התקיפה הישראלית ולשנות כיוון ומדיניות במזרח התיכון כדי לשמור על מתקני הגרעין?

נראה כי עלי ח'מינאי נמצא בצומת הכרעה היסטורי, כפי שניצב בזמנו המנהיג העליון הקודם רוחאללה ח'ומייני בשנת 1980 כשהיה צריך להחליט על הפסקת אש במלחמתה של איראן נגד עיראק שנמשכה 8 שנים, בסופו של דבר הוא הכריע בעד הפסקת המלחמה והתוודה ואמר "נאלצתי לשתות את כוס התרעלה".

מאז שנכנס לתפקידו ב-1989 מוביל עלי ח'מינאי את מדיניות ההתפשטות של איראן, את ייצוא המהפכה האסלאמית החו'מיינסטית במזרח התיכון, הוא הקים את "ציר ההתנגדות" ואת כוח "קודס" ומוביל את הנרטיב להשמדת ישראל ואת המרוץ לפצצה הגרעינית.

לצורך הגשמת החזון הזה הוא הפנה משאבים כספיים רבים של איראן למטרה הזו והחליש את הכלכלה.

המלחמה שישראל מנהלת כעת מול איראן ושלוחותיה מקרבת את עלי ח'מינאי לרגע האמת.

הפובליציסטית הודא אלחוסייני דיווחה ב-24 באוקטובר בעיתון "א-שרק אלאווסט" כי בצמרת האיראנית יש מחלוקות קשות בעקבות המלחמה בין המחנה השמרני,שתומך בייצוא המהפכה הח'ומיינסטית, שאותו מובילים אישים כמו מוחמד אחמדי נג'אד, סעיד ג'לילי, עלי לאריג'אני, אמיר  האשמי ומוחמד באקר קאליבאף, לבין המחנה הרפורמיסטי בראשות הנשיא מסעוד פזשכיאן ויועצו ג'וואד זריף שתומכים בכך שאיראן תימנע מסכסוכים בינלאומיים, תשפר את קשריה עם המערב כדי להסיר מעליה את הסנקציות, תשפר את כלכלתה ותטפל בחיי היום יום של אזרחיה.

במאמר  שפירסמה היא דיווחה כי המנהיג העליון עלי ח'מינאי מתוסכל ומודאג מכך שהמפעל שהקים במשך 3 עשורים עומד לקרוס והוא כואב למראה מצבם של השיעים בלבנון  והפלסטינים ברצועת עזה בעודו רואה על מסכי הטלוויזיה את חיסולם של חסן נצראללה וחברי צמרת חזבאללה וארגון חמאס שאותם הכיר מקרוב.

ישראל הוכיחה את יכולותיה הטכנולוגיות וההתקפיות מבחינה צבאית ואת עליונותה המודיעינית ובקרוב ירגיש המנהיג העליון עלי חמ'ינאי גם את נחת זרועו הארוכה של חיל האוויר הישראלי, הוא יצטרך לקבל החלטה גורלית לאן להוביל את איראן, אם יטעה בהערכת המצב שלו ויקבל החלטה מוטעית הוא יוביל אותה לאסון גדול.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי