ארגון חזבאללה בלבנון עובר תקופה קשה מאוד בעקבות המכה הקשה שהוא ספג מצה"ל במהלך המלחמה והוא נמצא בתהליך של חשבון נפש והפסקת לקחים, תהליך דומה לתהליך שהוא עבר בתום מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006.
גורמים ביטחוניים שעוקבים אחרי פעילות חזבאללה בלבנון אומרים כי הארגון נמנע מלהגיב באש על ההפצצות של צה"ל ברחבי לבנון כדי לאכוף את הפסקת האש, צה"ל חיסל השבוע באזור צור את ח'דר האשם, מפקד בכיר בכוח "רדוואן" של חזבאללה והארגון נמנע מלהגיב.
להערכת הגורמים הביטחוניים,ארגון חיזבאללה מזהה ניסיון ישראלי להחליש אותו פוליטית לאחר המלחמה. לפיכך, הארגון מגלה גמישות בהתנהלות הפנימית, תוך שהוא ממשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בזירה האזורית והבינלאומית. חיזבאללה מצהיר כי לא ייתן לישראל הזדמנות נוספת לפגוע בו, ולא יקבל את נרטיב התבוסה.
ההערכה של גורמי הביטחון היא כי ייתכן שהארגון עובר שינוי לקראת הפיכתו לכוח פוליטי, ובשלב זה, הפעילות הצבאית שלו נכנסת להקפאה.
להערכתם,במציאות החדשה שנוצרה בעקבות המלחמה, ברור שהמאבק המזוין של חיזבאללה לא יישאר כפי שהיה בעבר. הנהגת הארגון שוקלת את כדאיות הפעולה הצבאית בשלב זה, אך איננה מוותרת על עקרון "ההתנגדות", שהופך, מבחינתה, לחשוב יותר מאי פעם נוכח האתגרים והשינויים האזוריים.
חזבאללה נותן סיכוי לדיפלומטיה
פרשנים לבנוניים אומרים כי הנהגת חזבאללה סבורה כי אין ערובה לשום גורם מחוץ לערבויות שהוא מעניק לעצמו.
לטענתם,ההיסטוריה של ההתנגדות בלבנון מוכיחה שללא התנגדות, אין ביטחון לקהילה השיעית. חיזבאללה סבור כי היעדרה של מדינה מתפקדת הוא זה שאפשר את צמיחת ההתנגדות, אך כעת, כשהמדינה מתחילה להשתקם עם בחירת הנשיא החדש ג'וזף עון והרכבת ממשלה חדשה בראשות נוואף סלאם, עליו להעביר לידיה את ניהול העימות עם ישראל לפחות באופן רשמי.
אולם, בפועל, לחיזבאללה יש שיקולים נוספים.
מבחינת חיזבאללה, מדינה אינה נמדדת רק במוסדותיה, אלא גם בתוצאות מעשיה. על הממשלה הלבנונית להכריז כי תפעל למען ההתנגדות אם ישראל לא תיסוג מדרום לבנון ותפר את הריבונות הלבנונית.
אולם, חזבאללה אינו מוכן לוותר על נשקו, לדעתו, החזקת הנשק בידי השיעים היא הכרחית מכיוון שהצבא הלבנוני איננו מסוגל להגן על לבנון לבדו.
על פי דיווחי המודיעין הישראלי, חזבאללה מודה כי העריך לא נכון את תוצאות המלחמה האחרונה ולא צפה את היקף התגובה הבינלאומית, אך הוא דוחה את הטענה שנחל תבוסה.
הוא סבור שההתנגדות הוכיחה את עצמה פעם אחר פעם, כפי שניתן לראות במאבקים מול ישראל בשנים עברו, במיוחד בעת נסיגת צה"ל מדרום לבנון בשנת 2000, והניצחון שלו במלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 , כתוצאה מכך השתנתה המשוואה מול ישראל והיא נכנעה לחזבאללה כפי שבא לידי ביטוי בחתימה על הסכם תיחום הגבול הימי בין ישראל ללבנון.
אחרי מלחמת לבנון השנייה, מזכ"ל הארגון חסן נצראללה איפשר ללוחמי חזבאללה לנוח ונמנע במשך שנים מפעילות טרור נגד ישראל.
להערכת גורמי הביטחון, לא מן הנמנע שהשיח' נעים קאסם, מזכ"ל חזבאללה הנוכחי, יאמץ את אותה האסטרטגיה של חסן נצראללה.
בשלב זה, חיזבאללה מעניק הזדמנות לדיפלומטיה הלבנונית, אך אין לו אמון מלא ביכולת המדינה להתמודד עם האתגרים האזוריים. חזבאללה מביט סביבו על התמונה האזורית, גם סוריה שנמצאת בתהליך בניה מחדש לאחר נפילת משטר בשאר אסד סופגת בשקט תקיפות מצד ישראל.
המצב במזרח התיכון נעשה מורכב יותר עם שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן בארה"ב.
חיזבאללה מתאים את עצמו לשינויים הדרמטיים שמעצבים מחדש את האזור.
נכון לשעה זו, חזבאללה משתף פעולה עם הצבא הלבנוני ביישום החלטה 1701 של האו"ם.
הוא ממתין למבחן הגדול של הממשלה הלבנונית והוא השאלה מתי תיסוג ישראל מדרום לבנון, במיוחד לאחר שארה"ב אפשרה לה להישאר ב-5 מוצבים, והממשלה הלבנונית נמנעה מתגובה.
הפקת לקחים
על פי גורמי הביטחון,חזבאללה פתח בחקירה אינטנסיבית על הכשלים במלחמה, במיוחד בנושא החדירה המודיעינית של ישראל לצמרת הארגון שאיפשרה את חיסול ההנהגה ובראשה חסן נצראללה ואת מבצע הביפרים של המוסד הישראלי.
חיזבאללה הצליח למלא את החללים שנוצרו מאובדן של מספר רב של בכירים ומפקדים. כל התפקידים המרכזיים אוישו מחדש באנשי מקצוע מוכשרים, וכחלק מתיקון הליקויים בעבר, הנהגת חיזבאללה אימצה מדיניות של "מחליפים" בהנהגתה החדשה. כדי למנוע שיתוק במקרה של חיסולים נוספים על ידי ישראל, מונו מספר סגנים לכל תפקיד קריטי. המכה שספג הארגון אילצה אותו לבצע חשיבה מחודשת ולמנות סגן שני ושלישי לתפקידים רגישים. רמת החדירה המודיעינית של ישראל הייתה גבוהה מאוד, ולכן נערכת חקירה מקיפה ומעמיקה, לצד תהליך למידה שמטרתו לזהות את הכשלים ולמנוע הישנותם. במקביל, חיזבאללה עובר תהליך ארגון מחדש, בהתאם לצרכים והאתגרים הצפויים בעתיד.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"