ישראל תקפה ב-5 ביוני אתרים של חזבאללה לייצור כטב"מים בלב רובע א-דאחייה בביירות בהתקפה אווירית חסרת תקדים מאז הושג הסכם הפסקת האש, המתקפה כוונה למבנים בארבעה אזורים במקביל, באופן שהחזיר לתודעה הלבנונית את כוחה האווירי העצום של ישראל.
גורמים ביטחוניים בישראל מסרו כי הדרג המדיני הזהיר מבעוד מועד את ממשלת לבנון על קיומם של האתרים של חזבאללה ליצור כטב"מים כדי לתקוף את ישראל אך צבא לבנון לא פעל, הוא נמנע מלהיכנס לרובע א-דאחיה ולפרק את מתקני ייצור הכטב"מים.
חזבאללה ספג מהלומות קשות ביותר במהלך המלחמה אך כעת הוא מנסה להתאושש ולבנות מחדש את כוחו הצבאי, מה באמת קורה בלבנון?
מדוע מדינת לבנון, חמישה חודשים לאחר בחירת הנשיא ג'וזף עון וארבע חודשים לאחר הקמת הממשלה בראשות נוואף סלאם, איננה מטפלת בסוגיית חזבאללה ומנטרלת את כוחו הצבאי, למרות שהנשיא ג'וזף עון התחייב לכך בנאום ההשבעה שלו כנשיא?
פרשנים לבנוניים טוענים כי ניכר שהמומנטום הציבורי שליווה את תחילת הדרך – המבוסס על השאיפה לריבונות ולריכוז הנשק בידי המדינה, בהתאם להסכם טאיף והסכם הפסקת האש – הולך ודועך.
לדבריהם, אין אסטרטגיה לאומית ברורה לטיפול בסוגיית הנשק הלא-חוקי, בין אם בידי חזבאללה או בידי הארגונים הפלסטינים, גורל כל התהליך העתידי בלבנון תלוי בפתרון הסוגיה הזו – מתהליך שיקום המדינה, דרך שיקום התשתיות והחזרת אלפי משפחות עקורות, ועד לביסוס הביטחון בגבולות.
ראש הממשלה נוואף סלאם התפאר בפירוק 500 אתרים של חזבאללה מדרום לליטאני – אך התעלם מההתעצמות הצבאית של חזבאללה ברובע א-דאחייה בביירות ובבקאע.
במערכת הפוליטית הלבנונית נשמעות אמירות כלליות בנוגע לריכוז הנשק בידי המדינה, אך הכל דיבורים, אין צעדים מעשיים בשטח מלבד הפעילות בדרום לבנון.
חזבאללה הצליח בזכות הנשק שיש בידיו להשיג שליטה בעמדות מפתח במוסדות המדינה – וכעת הוא בונה על אותו נשק כדי לשמר ולחזק את כוחו הפוליטי.
כאשר נבחרו גנרל ג'וזף עאון לנשיא לבנון והשופט נואף סלאם לראש ממשלה, נדמה היה שלבנון יוצאת לדרך חדשה, הייתה תקווה לפתיחת פרק חדש בהיסטוריה של לבנון.
השיח הציבורי דיבר על לבנון אחרת – מדינה חזקה, שוחרת שלום, שבה השלטון האזרחי הוא הקובע הבלעדי.אלא שהתקוות אלו דעכו במהירות. גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי הממשלה הלבנונית נמנעת מלטפל ברצינות בפירוק חיזבאללה מנשקו, שממשיך להיות אתגר מרכזי לעתידה של לבנון כמדינה ריבונית.
הימנעות זו נובעת, בין היתר, מחשש לעימות מזוין שעלול לפגוע בשבריריות הפנימית ולהביא למלחמת אזרחים חדשה, ומתקווה שהסכם בין איראן לארה"ב בנושא הגרעין יפתור את המשבר מבלי שמישהו בלבנון ייאלץ לקבל החלטות קשות.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים מביעים אכזבה גדולה מההתנהלות הלבנונית ואומרים כי ממשלת לבנון ונשיאה טועים, ישראל נחושה שלא לאפשר למפלצת הטרור של חזבאללה לצמוח מחדש והיא זו שמכתיבה את כללי המשחק, אם ממשלת לבנון לא תעשה את המתחייב, ישראל תפעל בדרך הצבאית כדי להשיג את המטרה הזו.
לדבריהם,לבנון נמצאת כעת בצומת דרכים ובפני בחירה גורלית ואם לא תפרק את חזבאללה מנשקו היא מסתכנת בהמשך העימות הצבאי עם ישראל שרק יפגע בשיקום המדינה הלבנונית ועלול להביא לקריסתה.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"
.